Lättläst version saknas
Tillbaka

Dans och demokrati på Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro!

Den 24–29 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagar (MR) i Örebro. Kom och ta del av SV Örebro läns studiematerial Hej demokrati och SVs nationella material Mitt val, du får även möjlighet att prova på DansVariation – dans för alla. 

Årets tema för MR-dagarna är “Vem kämpar för dina och mina rättigheter?”. Ett tema som ligger nära Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro läns verksamhet. Under dagarna får du ta del av tre koncept som syftar till att rusta och stärka deltagarnas självklara plats i samhället. Syftet är att bidra till ett samhälle där alla har möjlighet, kan och vill påverka den egna livssituationen och samhället i stort. 

24 OKTOBER: DansVariation
Tillsammans med dansledaren Åsa får du prova på DansVariation, inkluderande dans och ledarskap för personer med intellektuell funktionsvariation. Det blir både praktiska övningar och information. Tillsammans har vi en härlig stund i dansens tecken! 
Till anmälan

25 OKTOBER: Mitt val
Kom och träffa verksamhetsutvecklaren Pernilla som berättar om Mitt val, en metod som tillgängliggör röstning och politik för personer med intellektuell funktionsnedsättning, IF. Metoden bygger på en studiecirkel med lättläst information om hur vår demokrati fungerar och är uppbyggd. 

– Endast 4 av 10 personer med IF röstar enligt en undersökning gjord av SCB. Det beror på att politiker ofta använder ett komplicerat språk vilket gör att språktröskeln är hög. Det är även brist på lättläst information från partierna och om hur valet går till. Viktigt att påpeka är att cirkeln är partipolitiskt obunden och man går inte igenom de olika partiernas ideologier. Kom och testa några av övningarna i materialet tillsammans med mig, hälsar Pernilla. 
Till anmälan

25 OKTOBER: Hej demokrati!
Kom och träffa verksamhetsutvecklaren, och tidigare projektledaren, Shahla som berättar om det nya studiematerialet Hej demokrati! Ett material som syftar till att ge ökad kunskap och förståelse för vad det innebär att leva i en demokrati. 

– Alla människor bär på olika perspektiv och värderingar beroende på hur man har vuxit upp och varifrån man kommer. Syftet med Hej demokrati! är väcka nyfikenhet för demokrati och öppna upp för samtal och reflektion. Kom och testa några av övningarna i materialet tillsammans med mig, hälsar Shahla.
Till anmälan

Anmälan och mer information

Det är gratis att delta på SVs arrangemang under MR-dagarna, men du behöver anmäla dig senast den 23 oktober. Anmälan via länkarna ovan. 

Vi är även med på invigningen

MR-dagarna invigs på FN-dagen den 24 oktober. Det blir föreningsbord, tal, prisutdelning, barnkör, musikuppträdanden och dansuppvisning i Entréhallen på Kulturkvarteret. 

– Kom gärna förbi och träffa oss för att prata om hur folkbildning och studieförbunden bidar till att stärka de mänskliga rättigheterna, hälsar gänget på SV!


I BILD: Pernilla, till vänster, håller i ett exemplar av studiematerialet Mitt val. Till höger står Shahla och håller i ett exemplar av studiematerialet Hej demokrati!VILL DU VETA MER?

Kontakta Pernilla för frågor om DansVariation och Mitt val.
Kontakta Shahla för frågor om Hej demokrati!