DET HÄR ÄR JON

SÄG HEJ TILL JON DALY SKOOG, verksamhetsutvecklare med taktkänsla ända ut i fingerspetsarna. Jon har stor erfarenhet från musikbranschen och har producerat över 500 låtar. Du som har kommit i kontakt med Jon förknippar kanske honom med vår musikstudio Pennysound Studio och hiphopmusik. Men Jons personliga musikresa började någon helt annan stans!

VI HAR STÄLLT NÅGRA FRÅGOR TILL JON för att få veta lite mer. Det blir allt från en samisk bärväska för barn till fiol, britpop, ett samarbete med Örebro kommun och en stundande Hiphopkväll på Kulturkvarteret i Örebro. 

HÄNG PÅ!

NÄR BÖRJADE DITT MUSIKINTRESSE?
– Det har funnits i 40 år, och jag är 39 år idag, så det kan man ju fundera på hur det går ihop. Men jag föddes in i musiken, båda mina föräldrar var musiker och jag tror inte att det gick en enda dag utan att de själva spelade eller lyssnade på musik när jag låg i mammas mage. 

– Och sen bara fortsatte det. När jag var nyfödd låg jag i en "komse", en samisk kombination av vagga och bärväska för barn, uppe på scenen när mamma uppträdde. Jag var alltid med.


NÄR BÖRJADE DU SJÄLV ATT SPELA MUSIK?
– När jag var fyra spelade jag fiol, jag den fortfarande kvar hemma. Sen har det bara fortsatt. Musiken har alltid varit med mig och tids nog började jag plugga musikproduktion på  en folkhögskolan i Haparanda, och sen även i Stockholm via "Studio Blue". 


FRÅN FIOL TILL HIPHOP, HUR GICK DET TILL?
– Övergången från fiol (och annan musik) till hiphop kom i samband med att jag började jobba i projektet "Unity" på SV Stockholm. Det var ett projekt som fokuserade på verksamhet i socialt utsatta områden genom musik och dans, främst hiphop och urban musik. Och det var då som jag fick upp ögonen för hiphopgenren.

BILD: SVARTVIT BILD AV ETT BARN SOM SPELAR FIOL.

VAD LYSSNAR DU PÅ, ÄR DET HIPHOP SOM GÄLLER ÄVEN PRIVAT?
– Nej, inte alls faktiskt. Jag lyssnar mycket på britpop – typ Oasis – och postpunk. Men för mig är steget till hiphop faktiskt inte så stort som man kan tro. Britpop är precis som hiphop "musik från gatan" som har uppstått från människors behov av att utrycka sig, reagera eller beskriva olika situationer eller händelser i samhället. Ett sätt att delta i samhällsdebatten.


VAD TYCKER DU ÄR ROLIGAST ATT SPELA?
– Gitarr och piano men jag är dålig på det, haha! Det är därför som jag är producent, då behöver man inte vara så bra på att spela men man kan ändå skapa sjukt nice musik.


VAD ÄR ROLIGAST MED DITT JOBB PÅ SV?
– Att följa unga människor på deras resa och att få vara en del i deras musikaliska och personliga utveckling. Det känns väldigt bra att kunna vara en form av mentor och att möta dagens ungdomar genom ett ämne och en plattform som förenar oss, musiken. 

BILD: SVARTVIT BILD AV ETT PIANO.

BERÄTTA LITE OM SAMARBETET MED ÖREBRO KOMMUN!
– Vårt samarbete går ut på att unga som inte har gått ut skolan, inte pluggar eller arbetar, får möjlighet att komma till oss för att testa skapa musik i vår studio. Det är verkligen något som berör mig djupt, men jag hade önskat att vi kunde erbjuda mycket mer än ett par timmar i veckan.

– Tänk ett koncept som täcker olika behov hos ungdomarna, allt från att få testa på musik, dans eller kanske matlagning, till läxhjälp och mentorskap. Det fnns så många unga som behöver stöd.


NÅGOT SPECIELLT DU SER FRAM EMOT I NÄRTID?
– Pandemin är slut och jag ser fram emot att få upp våra deltagare på scenen igen. I pipline ligger en hiphopkväll på Kulturkvarteret i Örebro som kommer att bjuda på allt från musik och dans till grafitti. Pennysound kommer att stå för musiken och vi är sjukt laddade. Mer information kommer, håll utkik!

BILD: SVARTVIT BILD AV EN PERSON SOM SJUNGER I ETT MICKBÅS.

UTMÄRKELSER INOM SV

 • Pennysound fick pris för "Bästa musikstudio" från SV Music awards 2020.
 • Gateway musik som blev produkten av "Unityprojektet" fick "Framtidens musikpris", som delades ut av Riksförbundet Unga musikanter, RUM.

Relaterade artiklar

 • Det här är Stefan!

  ÖREBRO: Stefan är verksamhetsutvecklare med ansvar för vår musikverksamhet, med fokus på band, i Örebro.

  Läs mer
 • Musik

  Välkommen till SV Örebro läns plattform för musik! Här hittar du erbjudanden, replokaler, musikhus och musikstudios i Örebro län.

  Läs mer
 • Pennysound Studio

  Pennysound Studio är en musikstudio som är specialiserad på Hip Hop och R&b. Studion består av tre studios och ligger på Norrcity i...

  Läs mer
 • Replokaler och musikhus

  Vi har replokaler i Hallsberg, Karlskoga och Örebro. Kontakta oss om du är intresserad av att hyra en lokal. 

  Läs mer
 • Gitarrkurser

  Gitarren ska vara ett av de mest omtyckta instrumenten. Med bara ett par ackord kan du skapa musik och gemenskap. Hos oss kan du lära...

  Läs mer
 • Körsång

  Under vårt tak finns även flertalet körer i samverkan med många av våra föreningar. Ta reda på mer om våra körer och anmäl dig redan...

  Läs mer