Tillbaka

Digitala kurser i svenska: En möjlighet i en pågående pandemi

Digital undervisning i svenska med deltagare som har låga eller inga tidigare kunskaper i det svenska språket kan låta som en utmaning. Scenariot blev verklighet under 2020 när pandemin satte stopp för den traditionella folkbildningen med fokus på det personliga mötet och gemensamma lärandet. 

Cirkelledarna inom integration har med stort engagemang och hjärta sett till att folkbildningen inte har stannat upp för några av de som behöver den som mest. Mohammed Hassan, cirkelledare, berättar om övergången till digital undervisning. Trots vissa hinder på vägen är det tydligt att de digitala träffarna är en viktig komponent i deltagarnas vardag. 

mohammed-hassan.jpg–Glädjen som jag ser i deras ansikten när de lär sig något samtidigt som de har roligt kan inte beskrivas med ord. Jag märker att viljan att delta ökar hela tiden allt eftersom de lär sig mer och motivationen att fördjupa sina kunskaper i svenska blir större. Det finns även en ökad vilja att ha lektion varje dag istället för tre gånger i veckan. Motivationen och det fina resultatet har gjort att fler vill lära sig svenska hos oss, berättar Mohammed. 

Hur har det varit att ställa om digitalt?

– I början var deltagarna besvikna när de fick veta att vi måste ställa om till digital undervisning eftersom de hade testat det förut, och då tyckte de inte att det var bra. Men jag förklarade att vi kommer att jobba på ett annat sätt där jag använder ”Skype” för att prata direkt med dem och en digital tavla där man kan skriva och använda olika färger. Och med lite motivation så kunde jag övertyga dem att delta.

Saknar du den vanliga undervisningen?

– Självklart saknar jag det. Det är ingenting som liknar den vanliga undervisningen när man sitter tillsammans med andra och lär sig något. Det gäller speciellt i språkinlärningsprocessen där man lär av varandra. Det är även lättare att förklara saker när man ser varandra i verkligheten och kan läsa av kroppsspråk och känna stämningen i rummet.

Vad är viktigt att tänka på?

 •  Att lägga en tidsplan för varje tema som vi studerar för att använda tiden effektivt.

 • Att ta paus för att röra sig eller för att dricka eller äta något är också viktigt.

 • Att våga fråga och be om hjälp är en stor del i processen. Det är därför viktigt att lära känna och respektera varandra. Det gör att man vågar testa, utrycka sig och lära sig.

 • Att fråga var och en om de hänger med är jätteviktigt för delaktigheten och motivationen. Och att de turas om med att svara på frågorna.

 • Att deltagarna kan påverka innehållet är väldigt viktigt för att upprätthålla motivationen, speciellt i dessa tider.

 

Fördelar med digital undervisning?

 • Vi tar vårt ansvar för att minska smittspridningen under pandemin.

 • Deltagarna kan närvara hemifrån, vilket gör att man sparar tid.

 • Deltagarna får lektionen skickad på ”whatsapp” både som ett meddelande och som Word-dokument. Då kan de fokusera mer under lektionen och om man inte kan vara med vid något tillfälle så kan man läsa på och ställa frågor till mig i efterhand.

Nackdelar med digital undervisning?

 • Många deltagare har låga tekniska kunskaper.

 • Internetkopplingen hos deltagarna är ofta svag för att de använder mobildata, vilket gör att vi alltid måste repetera.

 • De deltar hemifrån vilket gör att det psykiska välmåendet påverkas negativt och jag märker att vissa är deprimerade.

 • Fokus kan minska när man deltar hemifrån, till exempel när en familjemedlem kommer och frågar något under lektionstid.

Ditt engagemang fortsätter utanför lektionstid, berätta mer!

– Jag har en grupp på ”Whatsapp” där vi chattar under helgerna eller på kvällarna när man har tid över. Något som jag tror är viktigt är att vi behandlar varandra som vänner. Jag frågar dem om deras vardagsliv, aktiviteter och erbjuder hjälp om jag kan.

Ibland delar jag något roligt i gruppen sedan börjar vi snacka om det i chatten. Jag vill engagera dem och få dem att vilja vara med för att tillfälligt kunna glömma problem och lidande som de har på grund av resan som har tagit dem hit där de är idag, och på grund av den långa väntan på beslut från Migrationsverket.

KONTAKT OCH ANMÄLAN

Mohammed Hassan
Cirkelledare
mohammed.hassan@sv.se 
Shahla Ojagh
Ansvarig verksamhetsutvecklare 
shahla.ojagh@sv.se 
070-855 61 85ANMÄLAN
Våra kurser är gratis och vi lägger stor vikt vid att skapa en miljö där du känner dig trygg. Alla är nybörjare i början, vi lär oss tillsammans! Klicka här för att anmäla dig till en kurs i svenska.

Relaterade artiklar

 • Kurser i svenska för asylsökande

  Vi har kurser i svenska och samhällskunskap för dig som söker asyl i Sverige. ادامه مطلب  –  اقرأ أكثر

  Läs mer
 • För dig som har svenska som andraspråk

  Vill du bli bättre på svenska och lära dig mer om det svenska samhället? Vi har kurser och studiecirklar i svenska, arbetsmarknadskunskap,...

  Läs mer
 • Kompletterande sfi och matchning

  Vi har samarbetat med sfi i flertalet kommuner och bidragit till en snabbare stegförflyttning, bland annat för analfabeter.

  Läs mer
 • Integration

  Låt SV bli din väg in i det svenska samhället. Ta del av kurser, cirklar och aktiviteter för asylsökande, nyanlända och utrikesfödda....

  Läs mer