
Du glömmer väl inte att rösta?
Söndag den 9 september 2018 är det dags för val till Sveriges riksdag, kommun och landsting. Då har du och jag chansen att påverka vilka som ska styra Sverige.
De partier som får flest röster får också flest antal platser i riksdagen och har där med möjlighet att påverka beslut som rör Sverige och dess invånare på nationell nivå. Genom att rösta på kommunal nivå kan du påverka din lokalpolitik och regionalt genom att rösta på landstingsnivå.
Partiernas ideologier och värderingar kommer där med att genomsyra hur Sverige styrs och uppfattas av omvärlden. De beslut som fattas påverkar oss alla i stort och smått.
Hur vill du att ditt Sverige ska se ut?
Rösta den 9 september!
Vad brinner du för? Anser du att frågor som rör jobb, vård och omsorg, skola eller integration är viktiga? Då ska du gå och rösta den 9 september och lägga din röst på det parti som du anser har bäst politik.
Har du inte bestämt dig?
Om du fortfarande inte har bestämt dig för hur ska rösta kan du till exempel använda SVT:s valkompass. Dina svar kommer att sparas men de går inte gå att koppla till dig som person. Dina svar är anonyma så länge som du själv inte delar dem i sociala medier eller liknande..
Att rösta,
information från Valmyndigheten
Har du rösträtt?
För att rösta i Sveriges riksdags-, kommun och landstingsval måste du ha fyllt 18 år. Därefter skiljer reglerna sig lite åt gällande vem som har rösträtt och inte.
Läs mer om vem som har rösträtt på valmyndigheten.se
Förtidsrösta
Från och med den 22 augusti kan du förtidsrösta. Du kan rösta var som helst i Sverige, i en lokal för förtidsröstning. Ta med dig ditt röstkort och giltig legitimation.
Läs mer om förtidsröstning på valmyndigheten.se
Rösta i din vallokal den 9 september
Du röstar i den vallokal som står angiven på ditt röstkort. Du blir tilldelad en vallokal baserat på din folkbokförings-adress. Ta med dig giltig legitimation till din vallokal.
Läs mer om att rösta på valdagen i din vallokal på valmyndigheten.se
Rösta från utlandet
Du kan rösta även om du befinner dig i ett annat land. Du kan förtidsrösta på många svenska ambassader och konsulat. Du kan även brevrösta men då behöver du ett speciellt röstmaterial.
Läs mer om att rösta från utlandet på valmyndigheten.se
Om du behöver hjälp att rösta kan du rösta med bud
Om du inte kan rösta på egen hand på grund av exempelvis ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom kan du få hjälp att rösta via ett bud. För att rösta med bud behöver du beställa ett speciellt material.
Läs mer om att rösta med bud – och vem som kan vara bud på valmyndigheten.se
Gå och rösta söndag den 9 september!