Tillbaka

Ett möte mellan hiphop och politiken i Örebro: "Det händer något spännande inom hiphopscenen i Örebro"

Den 8 december ägde ett lite ovanligt möte rum i vår musikstudio Pennysound Studio, PS, i Örebro. Unga rappare från Örebros hiphopscen mötte representanter från Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

En stad, ett hem, för både rappare och politiker

pennysound-studioA.jpg
I BILD: Studio A, Pennysound Studio.

Örebro är Sveriges sjätte största stad, en stad som har det mesta. Ett universitet och ett universitetssjukhus, ett rikt kultur liv och vacker natur. En stad, ett hem, för människor från världens olika hörn.

Örebro har också en stor och varierad musikscen som rymmer allt från klassisk musik med Kammarorkestern på Konserthuset till hiphop och rap från stadens ytterområden. I Örebro finns det även förtroendevalda politiker och tjänstepersoner som jobbar för att forma, stötta och driva vårt gemensamma hem. 

MEN TRÄFFAS RAPPARE OCH POLITIKER?
Som studieförbund vill vi för att skapa plats för samtal. SV vill bygga broar och möjliggöra möten mellan människor för att de ska få chans att träffas, prata och ta del av varandras perspektiv. Det är i mötet med andra som vi kan få förståelse för, och lära oss om, varandra. 

– Vi bjöd in till ett möte mellan politiker och unga som skapar musik i Pennysound Studio för att göra det möjligt för dem att träffas. Ett möte som kanske inte skulle ha skett annars, säger Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro län. 

I BILD: En miljöbild från Pennysound Studio. 

Oväntat hög nivå på musiken

jon-daly-skoog-verksamhetsutvecklare-pennysound-studio.jpg
I BILD: Jon Daly Skoog, verksamhetsutvecklare SV och PS.

Att mötas under enkla former, utan krav, på neutral mark möjliggjorde ett lyckat första möte. Det var roligt att se den positiva stämningen och de nya kontakterna som knöts.

– Jag tror inte att politikerna förväntade sig en så hög nivå på musiken. Nu känns det som att de förstår att hiphoppen har kommt ganska långt i Örebro. Det pratades om att få hit investerare och entrepenörer för att investera i ungdomars musik, berättar Jon Daly Skoog, verksamhetsutvecklare PS. 

PENNYSOUNDS SATSNING CENTRAL 
Jon vill att hiphoppen ska ta ännu större plats på Örebros musikscen än vad den gör idag. Men han berättar även att SV Örebro läns satsning på Pennysound Studio har börjat ge effekt. 

– Ungdomarna som kommer hit säger att det har börjat hända grejer och enligt dem är det mycket tack vare vår satsning med Pennysound. Vårt arbete har börjat bära frukt och tillsammans håller vi på att förändra och höja kvaliteten inom hiphoppen i Örebro, säger Jon. 

En träffpunkt för utveckling

fredrik-wallin-avdelningschef-sv-orebro-lan.jpg

I BILD: Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro län.

Fredrik Wallin berättar att anledningen till att vi bjöd in politikerna var för att visa den fantastiska kreativitet och drivkraft som finns bland de unga människor som vi möter dagligen i vår verksamhet.

– Vi ville ge politikerna en annan bild av hiphopmusik och artisterna än den som har dominerat i media den senaste tiden. Att likställa all hiphop med gangsterrap är – som Jon skulle säga – brist på kunskap.  

Ullis Sandberg från Socialdemokraterna var en av politikerna som var på plats. Direkt efter mötet i PS skrev hon på sin Instagram: 

"Det händer något spännande inom hiphopscenen i Örebro och här är ett par i den nya generationen att hålla ögonen på @officialnafiisa och @landrykawaalo. Jag är glad och påfylld av massa energi. Tack för inbjudan @Pennysound Studio". 

FLER TRÄFFAR 2022
Det här var bara början, vi planerar för fler möten under 2022 för att bidra till att öka ungas inflytande i samhället. 

– Genom Pennysound kan vi skapa möjligheter för utveckling, både när det gäller att utvecklas inom musiken, men också genom mötet med människor. Vi har en träffpunkt som gör det möjligt för människor att mötas och lära av varandra. 

Samarbete

Träffen arrangerades av SV Örebro län och vår musikstudio Pennysound Studio, i samarbete med föreningen FTP (For The People).
pennysound-studio-svart.png   FTP3.png

Relaterade artiklar

 • Pennysound Studio

  Pennysound Studio är en musikstudio som är specialiserad på Hip Hop och R&b. Studion består av tre studios och ligger på Norrcity i...

  Läs mer
 • Kom och häng med Örebros hiphoppare

  ÖREBRO: Inbjudan till dig som är politiker eller tjänsteperson i Örebro. 8 december, Pennysound Studio.

  Läs mer
 • Summercamp lockade unga kulturutövare till...

  ÖREBRO: Summercamp 2021 lockade över 30 unga att skapa i dans och musik på 29:AN i Örebro.

  Läs mer
 • SV Örebro län expanderar!

  ÖREBRO: SV Örebro län expanderar till lokaler på Norrcity i Örebro. Bygger danssal, musikstudios och kök!

  Läs mer