Tillbaka

Pelle Blohm föreläser på Tullängsgymnasiet

Idag, fredag den 1 september, föreläste Pelle Blohm om sin läsresa för elever på Tullängsgymnasiet. Pelle Blohm är Örebroprofilen och mångsysslaren som är ett välkänt ansikte för många. Efter en lång karriär som professionell fotbollsspelare är han bland annat känd som sportkommentator, fotbollsagent, frilansskribent och föreläsare.

Pelle Blohm bjuder med oss med på en resa genom livet. Från osäker tonåring till professionell fotbollsspelare och vidare till en välkänd profil inom media. Pelle växte upp i Markbacken, ett område i Örebro som var känt för kriminalitet och droger. Han berättar om känslan av att stå inför två val, att vara en del av droger och kriminalitet eller att ägna sig åt sport. Pelle valde sporten men när han var mellan 13 och 16 år var det en darrig period i hans liv. Det var en tid som präglades av alkohol, oroligheter hemma och ett otryggt bostadsområde, trots det fortsatte Pelle med fotbollen. När Pelle rekryterades till pojklandslaget kunde han bryta gamla mönster och komma bort från sin tidigare bekantskapskrets.

Pelle kände sig aldrig bekväm eller tillräckligt bra i skolan och det slutade med att han hoppade av gymnasiet för att ägna sig åt fotbollen. Trots att grammatik och språkregler aldrig har varit Pelles grej så har han hittat sin styrka. Han berättar att han idag upplever att han har en bra språkkänsla och det tackar han läsningen för. Genom läsningen har han lärt sig att se vad som ser bra och rätt ut.

 – Det fanns ingen som gav mig nycklarna till kulturen. Jag tror att det behövs någon som inspirerar barn och unga, därför tycker jag att läsprojekt som det här är väldigt viktigt, säger Pelle.

Mötet med Gudfadern 
1990 var Pelle i Schweiz med sitt fotbollslag och han delade rum med en kille som gav honom boken Gudfadern av Mario Puzooch sa Läs den! Pelle berättar att det kändes helt främmande att han skulle ta sig igenom en tjock bok med liten text men på en bussresa med fotbollslaget började han läsa.

Allt runt omkring mig försvann. Jag hörde inte längre grabbarna som stojade i bussen. Jag sögs in i boken och jag var som trollbunden. Det var en riktig kick! Jag läste ut boken på några dagar, berättar Pelle.

Efter den stunden har Pelle ständigt sökt sig till nya böcker. Efter Gudfadern köpte han Sicilianaren av Mario Puzo, en bok som har en speciell plats i Pelles hjärta. Det var boken som verkligen förde honom in i litteraturens magiska värld.

– Läsningen förändrade mitt liv på djupet. Genom litteraturens värld väcktes mitt intresse för historia och samhällsdebatten. Mina tankar handlade inte längre bara om fotboll och tjejer. I och med att mitt språk utvecklades genom läsningen har jag idag förmågan att anpassa mitt språk efter olika situationer. Det är något som har gett mig modet och viljan att uttrycka mig. Läsning ger dig en röst och ett språk. Och språk är makt och power, säger Pelle!

Från skoltrött med dåligt självförtroende
till författare via litteraturens fantastiska värld

Pelles fotbollskarriär fortsatte fram till 2001 och han har bland annat varit med om att bli kinesisk mästare. När han lämnade fotbollen kände han sig ganska vilse men efter ungefär ett halvår hörde COMHEM av sig och då tog han klivet in i mediavärlden. Sedan dess har han bland annat frilansat som sportkommentator och skribent och besökt många av världens hörn. Nu kan Pelle även titulera sig som författare då han gett ut sin första bok Blohm står när dom andra faller.

Pelle vill inspirera andra
– Jag vet vad läsningen har gjort för mig och när jag får möjligheten att inspirera ungdomar så tar jag varje chans jag får. Jag vet att jag inte kommer att nå ut till alla som var här idag, men kanske till någon. Det känns lite som ett ansvar att ställa upp på såna här grejer, avslutar Pelle.

Föreläsningen ingår i ett läsprojekt som syftar till att öka ungdomars intresse för läsning. Projektet drivs av Tullängsgymnasiet och Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län.