Tillbaka

Röjsågsutbildning med tolk för nyanlända

Under vårterminen arrangerade vi, tillsammans med Laxå kommun, en studiecirkel i röjsåg med tolk. Cirkeln är unik då den kombinerar praktisk kunskap och språkinlärning för att underlätta för nyanlända att få yrkesbehörighet, jobb och bli självförsörjande.

Studiecirkeln, en effektiv metod för att lära sig ett nytt språk

Det kan vara svårt för nyanlända att få jobb på grund av att de inte har tillräckliga språkkunskaper. Språket är ofta nyckeln till anställning och ibland efterfrågas även särskilda kunskaper och behörgheter.

INTRESSE SOM MOTIVATION
Som studieförbund använder vi folkbildningens pedagogik med studiecirklar som utgår från individens förutsättningar, intresse och behov, och med stort fokus på gemensamt lärande i grupp. Det har visat sig vara en effektiv metod för att lära sig ett nytt språk, speciellt för analfabeter.

– Vi har sett att det verkligen ger resultat när vi utgår från ett ämne som intresserar deltagarna. Det är en stor motivation och det leder naturligt till ett större engagemang och frågor från deltagarna, berättar Shahla Ojagh, verksamhetsutvecklare SV Örebro län. 

I BILD från vänster: Shahla Ojagh, verksamhetsutvecklare SV och cirkelledaren Ingvar Andersson tillsammans med deltagarna. 

Laxå kommun vände sig till oss

Röjsågsutbildningen efterfrågades av Laxå kommun som hade anställda som saknade röjsågskörkort, varav några hade behov av tolk för att kunna genomföra utbildningen. SV och Laxå kommun har arrangerat utbildningar i röjsåg tillsammans tidigare med goda resultat, och detta skulle bli ytterligare en. 

SV ERBJUDER TOLK
På SV Örebro län jobbar personer med olika ursprung och tillsammans pratar vi närmare 10 olika språk. Det har visat sig vara en framgångsfaktor i vårt arbete med studiecirklar i svenska då vi kan möta individerna på ett sätt som ger trygghet och en snabbare väg till ny kunskap.

FICK RÖJSÅGSKÖRKORT "PÅ KÖPET"
Vårens studiecirkel tillsammans med Laxå kommun startade i maj och avslutades i juni. Shahla var med som tolk vid samtliga tillfällen och på köpet har även hon blivit en hejare på röjsåg och stoltserar idag med ett rösågskörkort.

– Att vi kan erbjuda tolk i samband med utbildningen gör det lättare för deltagarna att förstå och ta till sig kursens innehåll. I och med att vi kan översätta så lär de sig orden på svenska då de inte behöver gissa vad de betyder, förklarar Shahla. 

I BILD: En grupp-selfie med deltagarna, cirkelledaren och verksamhetsutvecklaren.

Röjsågskörkort – check!

Det var ett glatt gäng som avslutade studiecirkeln i juni och samtliga klarade uppkörningen för röjsåg. Den slutförda utbildningen, och cirkelledaren Ingvars födelsedag, firades med fika i solen. 

– Att alla klarade uppkörningen är ett bra betyg på oss och våra studiecirklar. Det känns väldigt roligt att våra verksamhet är efterfrågad och att vi kan möta ett behov. Det är dessutom väldigt roligt att vara en del av de här cirklarna, det är många praktiska moment och vi hjälper varandra framåt, avslutar Shahla. 

I BILD: Ett glatt röjsågsgäng firar körkortet med fika!

Relaterade artiklar

 • Integration

  Låt SV bli din väg in i det svenska samhället. Ta del av kurser, cirklar och aktiviteter för asylsökande, nyanlända och utrikesfödda....

  Läs mer
 • Kurser i svenska för asylsökande

  Vi har kurser i svenska och samhällskunskap för dig som söker asyl i Sverige. ادامه مطلب  –  اقرأ أكثر

  Läs mer
 • För dig som har svenska som andraspråk

  Vill du bli bättre på svenska och lära dig mer om det svenska samhället? Vi har kurser och studiecirklar i svenska, arbetsmarknadskunskap,...

  Läs mer
 • Föräldraskap i Sverige

  Hur är det att vara förälder i Sverige? Vi har föräldragrupper med informationsträffar för asylsökande och nyanlända föräldrar.

  Läs mer