Lättläst version saknas
Tillbaka

Smedstugans Aktivitetsförening går över till E-tjänsten

13 kilometer sydost om Degerfors ligger den gamla bruksorten Svartå som huserar Smedstugans Aktivitetsförening, en plats för hantverk och gemenskap. I november 2021 var vi på plats hos föreningen för att hjälpa dem ta steget över till digital rapportering av folkbildningsverksamhet via E-tjänsten. 

jonas-ljungkvist.jpgJonas Ljungkvist, verksamhetsuvecklare SV Örebro län, berättar att Svartå är en gammal liten bygd med en sjunkande befolkning, samtidigt som åldrarna går upp. Den digitala kunskapsklyftan bland seniorer är ett problem och till följd av att allt mer digitaliseras – även folkbildningen, ökar risken att klyftan växer sig än större. 

– Det är viktigt att vi kan stötta föreningar i övergången till de nya digitala verktygen. Den nya plattformen för rapportering "E-tjänsten", som är obligatorisk för alla studieförbund från och med årsskiftet 2021/2022 är bra på många sätt, men för den som är ovan kan det behövas lite extra hjälp, säger Jonas. 

I BILD: JONAS LJUNGKVIST, VERKSAMHETSUTVECKLARE SV ÖREBRO LÄN.

Vi kommer till er!

I arbetet som verksamhetsutvecklare ingår det att vårda och utveckla SV:s verksamhet och vi besöker gärna våra samverkande föreningar för att informera om den nya E-tjänsten. 

– Vi berättar om E-tjänsten och fördelarna med att rapportera digitalt. Samtidigt visar vi hur man hanterar sitt konto, rapporterar och signerar verksamhet, fortsätter Jonas.

Smedstugans Aktivitetsförening tog steget

Den 23 november 2021 var det alltså dags för Smedstugans Aktivitetsförening att få besök av Jonas för en introduktion i den nya E-tjänsten. Jonas som har känt föreningen sedan den bildades med hjälp av SV 2016 berättar att vi har genomfört en rad olika arrangemang och studiecirklar genom åren inom olika hantverkskonster.

– Föreningen samlar människor som vill umgås och förkovras inom exempelvis kniv- och träslöjd, vävning och broderi. Men även inom andra ämnen som intresserar medlemarna och under åren har vi arrangerat allt från föreläsningar om mat till Cafékvällar med musik och Öppet hus, fortsätter Jonas. 

Idag måste man ha BankID och smarttelefon

Gunn-Britt och Leif Nylén har varit aktiva i föreningen sedan start och de har följt den digitala utvecklingen som har gått i en rasande fart de senaste åren. 

– Mycket i sammhället håller på att bli digitalt och kräver att man har BankID, och smarttelefon, säger Gunn-Britt, som för övrigt är en hejare på att hantera en vävstol och alla dess delar som varpa, skeda, solva och skyttel.

XXX och Gunn-Britt Nylén.jpg
I BILD: ELSE-BRITT SJÖSTRÖM OCH GUNN-BRITT NYLÉN, SMESTUGANS AKTIVITETSFÖRENING.

Leif som är ledare för träslöjden instämmer när de sätter sig ned för en kopp kaffe med datorer och mobiler i högsta hugg för att skapa konton till ledarna.

– Det kanske kommer att vara lite knivigt i böjan, men bara man får in en rutin som man minns så kommer det allt att gå bra, säger Leif. 

Leif-Nylén.jpeg
I BILD: LEIF NYLÉN, TRÄSLÖJDSLEDARE I FÖRENINGEN.