Tillbaka

Summercamp lockade unga kulturutövare till folkbildningen

Den 9–13 augusti 2021 arrangerade vi SUMMERCAMP med workshops i text- och musikproduktion och dans som en del av Örebro kommuns satsning LOV Örebro. Aktiviteterna ägde rum i våra nya lokaler på Storgatan 29 i Örebro och deltagarna var de första som fick testa vår nya musikstudio och danssal. 

Ines Vilasevic och Jon Daly Skoog är verksamhetsutvecklarna som ligger bakom konceptet kring Summercamp. Tankarna om att göra något för att smygöppna de nya lokalerna "29:AN" hade funnits under en längre tid. Närmare bestämt ända sedan det blev klart att SV Örebro län skulle utöka och få möjlighet att göra om den gamla cafélokalen på Storgatan till ett kulturhus fyllt med aktiviteter. 

Vi vill möta ungdomarna i deras vardag

Summercamp vände sig till ungdomar och unga vuxna mellan 12 och 25 år, med ett intresse för hiphop och street. SV Örebro län har tidigare brutit mark genom musikstudion Pennysound Studio men studiolokalen blev snabbt för liten och tankarna om att förena musik med dans har funnits sedan start. Under Summercamp blev visionen verklighet, veckan lockade över 30 deltagare som kom för att testa på text- och musikproduktion, eller dans.

I augusti var lokalerna egentligen långt från klara, det var knappt så att färgen hade torkat på väggarna. På markplan hade i alla fall en danssal tagit form, speglarna var upphängda och det specialbeställda dansgolvet låg på plats. På källarplan, en spiraltrappa ner, hade Pennysound Studios nya lokaler vuxit fram och stod redo att testköras. 

En social och kreativ mötesplats

– Genom Summercamp kunde vi samla unga personer kring ett gemensamt intresse och erbjuda en social och kreativ mötesplats. Vi vill att dagens unga ska komma till oss så att vi får möjlighet att möta dem i deras vardag. Vi ville bjuda in deltagarna i ett tidigt skede, trots att färgen på väggarna knappt var torr. Men det är så det ska vara. Vi vill bygga verksamheten tillsammans med deltagarna och därför var det viktigt för oss att möta dem, berättar Ines.

BILD: Ines står utanför de nya lokalerna på Storgatan 29. 

Fyra workshops inom musik

Under Summercamp fanns tre ledare inom text- och musikproduktion på plats för att välkomna 22 deltagare till de nya lokalerna. Deltagarna delades upp i mindre grupper och tillsammans med respektive ledare fick de hjälp att skriva texter och att spela in. De som deltog i workshopen kring musikproduktion fick lära sig att skapa ett beat från grunden, som de så klart fick ta med sig hem.

– Den som ville fick även testa att spela in i vårt sångbås där vi har investerat i en sjukt bra mick, det var ritkigt nice att se – och höra, berättar Jon.

BILD: En av deltagarna i sångbåset. 

Fyra workshops inom dans

Under veckan fick de som anmält sig även möjlighet att testa att dansa afrobeat, reggaeton och hiphop/street dance. Ledarna är erfarna dansare och de hade satt ihop en koreografi inför varje workshop – anpassade efter deltagarnas ålder. På förmiddagen var koreografin lite enklare och på eftermiddagen lite mer avancerad. 

Efter att ledare och deltagare presenterat sig själva och berättat om sina förväntningar och tidigare erfarenheter av dans var det dags för uppvärmning. 

– Det var väldigt pedagogiskt upplagt. Ledarna visade och förklarade dansstegen och allt eftersom hakade deltagarna på för att till slut sätta ihop allt till en hel koreografi till musik. Det var riktigt roligt att se, berättar Ines. 

Omedelbar synergieffekt!

När deltagarna som kommit för att delta på något av danspassen fick höra om den nya musikstudion i källaren tog det inte lång tid innan de gick ner för den svarta spiraltrappan. När de fick se studion kunde de inte hålla sig och snart stod en dansdeltagare vid micken i sångbåset. 

– Det är precis det här som vi vill komma åt. Synergieffekterna och magin som skapas när människor får möjlighet att göra något som de kanske inte skulle ha gjort annars. Dans och musik hör ihop och det ska bli riktigt spännande att se vilka samarbeten som kan växa fram här på 29:AN. Tänk vilka feta musikvideos vi kan göra tillsammans, säger Jon. 

Ines fyller i… 

– Ja, och tänk sen när vi kommer igång med matlagning, körer och yoga på övervåningen under dagtid. Tänk om någon av körerna skulle få göra ett inhop i en hiphop-produktion, häftigt!

Positiv respons

Både Ines och Jon berättar att det var en väldigt uppskattad vecka med positiv respons från deltagarna. De berättar om en härlig stämning i grupperna och en positiv inställning till workshopsen, de nya lokalerna och ledarna.

– Flera deltagare frågade efter fler tillfällen, både i dans och musikproduktion. Det känns väldigt roligt att många vill komma tillbaka och skapa i våra nya lokaler, avslutar Jon. 

SUMMERCAMP I MEDIA


KONTAKT

Du hittar kontaktuppgifter till Ines och Jon längst ner på sidan. 

Med stöd från Örebro kommun

SUMMERCAMP genomfördes med stöd från Örebro kommun och var en del av LOV Örebro med gratis sommarlovsaktiviteter för unga.Relaterade artiklar

 • SV Örebro län expanderar!

  ÖREBRO: SV Örebro län expanderar till lokaler på Norrcity i Örebro. Bygger danssal, musikstudios och kök!

  Läs mer
 • SUMMERCAMP: dans och musikproduktion

  ÖREBRO: Mellan den 9–13 augusti kan du som är mellan 12–25 år delta i workshops inom dans och musikproduktion med fokus på hiphop....

  Läs mer
 • Pennysound Studio

  Pennysound Studio är en musikstudio som är specialiserad på Hip Hop och R&b. Studion består av tre studios och ligger på Norrcity i...

  Läs mer
 • Musik

  Välkommen till SV Örebro läns plattform för musik! Här hittar du erbjudanden, replokaler, musikhus och musikstudios i Örebro län.

  Läs mer