
Träffas för att väva tillsammans varje tisdag
Smålandsväv, rosengång, damast och dräll. Ja allt det är olika tekniker inom vävning. I en liten stuga ute i Torsta samlas varje tisdag åtta damer för att väva tillsammans i en studiecirkel. Idag håller de öppet hus för att fira 25-års jubileum av Riksföreningen för handvävning.
Inger Johansson är cirkelledare för vävcirkeln som hållit igång i närmare 10 år med samma deltagare. Men 10 år är inte mycket för Inger, hon har hållit i studiecirklar sedan 1985 i vävning då Vuxenskolan hjälpte till att bygga vävstugan och köpa in vävstolar.
- Till en början var vi inne hos mig i huset och vävde. Sen fick vi hyra en barack av Vuxenskolan som stod på gården. Men efter några år hjälpte Vuxenskolan till att bygga denna lite större stuga som vi nu är i, berättar Inger.
Inger startade som cirkelledare i folkdräktssömnad en gång i tiden. Då var det någon i gruppen som fick syn på en vävstol och undrade om de inte kunde starta en studiecirkel i vävning. Och visst kunde de det.
- Det bästa med hantverk över lag är att man kopplar av när man får skapa med händerna, säger Inger.
Den 13 september höll vävstugan öppet hus för att fira att Riksföreningen för handvävning fyller 25 år! Inger vill tipsa de som är intresserade av att börja väva att kontakta Studieförbundet Vuxenskolan som har kontakt med flertalet vävstugor i länet.
Inger Johansson har varit studiecirkelledare sedan 80-talet och har idag en vävcirkel tillsammans med åtta andra damer.
Vävstugan som står på Ingers gård i Torsta. Vuxenskolan hjälpte till att både bygga och köpa in vävstolar när det var dags att starta verksamheten.