Tillbaka

Emils ADHD, relegering, singelkontrakt, en slopad musikkarriär och vägen tillbaka ”Samarbetet med musikstudion betyder allt”

Musik har alltid haft en central roll i Emils liv, han växte upp med en pappa som spelade gitarr och i barndomshemmet finns Emils första studio fortfarande kvar. I 20 årsåldern hade han en singeletta, han låg på Sverigeturné och musikkarriären kändes given. Men löften som inte infriades gjorde att allt hamnade på paus. Idag är Emil 31 år och tack vare SV Örebro läns musikstudio Pennysound Studio har han hittat tillbaka till sitt driv.

Emil är född och uppvuxen i Örebro, staden han ser som sitt eviga hem. Intresset för musik väcktes tidigt i och med att musiken fanns i hemmet redan från barnsben. Emil märkte tidigt att skolan inte var hans grej, han hade svårt att koncentrera sig och lektionerna kändes outhärdliga. För fem år sedan fick han sin förklaring, han diagnostiserades med ADHD. Att Emil är en person fylld med energi och tempo kan omöjligt undgå någon som träffar honom. Allt går snabbt, han går snabbt, hämtar kaffe snabbt, sätter sig – ställer sig och går ett varv i rummet samtidigt som han pratar och berättar om sitt liv i en takt som får oss andra att framstå som sengångare.

En tuff skolgång som slutade med relegering

Något som däremot lockade i skolan var musiken, när Emil gick i sjuan på Almbyskolan tog musikintresset fart på riktigt och det resulterade i ett stipendium.

– När jag gick i nian fick jag ett musikstipendium. Farsan och jag satt på en skolavslutning och allt var så där högtidligt ni vet. Helt plötsligt ropade de upp mitt namn, det tog en stund innan jag förstod att det faktiskt var mig de menade, berättar Emil.

Efter grundskolan följde två år på Individuella programmet innan Emil kunde gå vidare till gymnasiet. Emil kom in på Virginska skolan där han läste media och kommunikation.

­– Jag blev inte så långvarig på Virginska, jag relegerades efter ett och ett halvt år. Inte så konstigt egentligen, jag kom bara för lunchen och hängde med polarna på rasterna, säger Emil.

Relegering och kontrakt med Warner Music Sweden

Joel i röd jacka står på Frimisbron, Örebro.I samma veva som jag relegerades fick jag ett singelkontrakt för Warner Music med låten Vifta med händerna tillsammans med Patrik Lindberg och Basshunter (Jonas Altberg). På den tiden använde man ju Lunarstorm istället för typ Facebook och Instagram. Jag liveade på Lunar och frågade om det fanns någon som var duktig på remixer. Jag tipsades om Basshunter och vi började jobba tillsammans. Resultatet blev Vifta med händerna som bland annat låg singeletta i Norge och vi åkte på Sverigeturné i ett halvår, berättar Emil.

När allt det här hände var Emil i 20-årsåldern och var för många känd som Lillen. Det kändes som att han äntligen hade flyt och drömmarna om en musikkarriär var inom räckhåll.

Vi fick olika löften om en musikkarriär. Vi skulle skapa något nytt för att kunna leva vidare eftersom att en singel dör ut ganska snabbt. Men det blev inget och efter det här hade jag svårt att hitta glöden igen, fortsätter Emil.

”Jag såg ett inlägg på Facebook om en ny hiphop-studio i Örebro och det fanns inget annat, jag bara skulle komma in i den där studion!”

Det var som en blixt från ovan, en musikstudio med fokus på hiphop hade öppnat i centrala Örebro. Trots att Emil tappat gnistan och hade svårt att hitta drivet till att spela in musik har han ändå fortsatt att skriva texter och nu kunde han äntligen få hjälp att skapa musik med bra kvalitet.

– Jag bombarderade Jon Skoog, han som är ansvarig för studion, med meddelanden på sociala medier och sa att jag måste få komma in i studion. Han kopplade ihop mig med Joakim som är cirkelledare i studion och vi klickade direkt, berättar Emil.

– Jag gillar verkligen Emils sätt att rappa, det särskiljer sig från hur många andra rappar idag. Han rappar väldigt snabbt, det kallas ”bounce rap”, vilket jag tycker är den häftigaste raptekniken. Så fort jag hörde Emil rappa såg jag dollartecken, jag kände direkt att han kan gå hur långt som helst, berättar Joakim.

Emil rappar om livet, om att utvecklas och komma framåt

Till skillnad från många andra inom hans genre som skriver samhällskritiska texter med politiska och utmanande budskap fokuserar Emil på positiva budskap. Han hämtar sin inspiration från livet och innehållet i hans texter är personligt och handlar om att utvecklas och komma framåt.

– Jag rappar om att ingen har makten över dig. Det är du som bestämmer över ditt eget liv och du kan göra vad du vill. Ingen annan än du själv kan stoppa dig från att lyckas. Jag har mognat med åren, jag har en fyraårig son som betyder allt för mig. Jag måste tänka på vad jag skriver, vilket arv jag lämnar efter mig som han kan komma att lyssna på när han är äldre. Personligen skulle jag inte må bra av allt för negativa texter, jag försöker tänka framåt, fortsätter Emil.

Pennysound Studio och samarbetet med SV betyder allt

Emil i röd jacka går mot kameran från Storbron i ÖrebroSV Örebro läns musikstudio Pennysound Studio vänder sig till unga vuxna i Örebro län som brinner för att jobba med musik – och som vill skapa produkter av hög kvalitet som platsar på den svenska musikmarknaden. Emil berättar att samarbetet med studion och Joakim betyder väldigt mycket för honom.


– Som musiker behöver man en studio att gå till, och det är något som är svårt att få tillgång till. En studio underlättar hela processen, allt från att skriva låtar till att lägga på musik, göra en snygg mix och till sist att släppa musik. Det är lite A och O att ha en studio för att göra produkter av hög kvalitet, säger Emil.

Emil och Joakim har kommit varandra nära och de hörs dagligen, inte bara för att de jobbar tillsammans utanför att de har hittat varandra som vänner. Ett samarbete som fungerar till 100 procent och en stark vänskap.

– Vi funkar sjukt bra tillsammans. Emil skriver texterna och jag tar fram ett beat och skriver musiken, berättar Joakim

Singelsläpp, musikvideo och fler låtar är på gång

Emil och Joakim berättar att de just nu planerar för ett kommande singelsläpp av låten Wadadadeng och de håller även på att göra klart en musikvideo till låten.

– Vi kommer att släppa låten i alla tänkbara kanaler, det blir allt från Instagram till Youtube, Facebook, Spotify, Amazon och iTunes. Efter det släpper vi videon. Men det är inte allt, vi har sex färdiga låtar till och fler på gång, berättar duon.

Pulsen och musiken strömmar ut ur Pennysound Studio, engagemanget och drivet är högt.

– Det är det här jag kan, när jag håller på med musik kan jag fokusera. Det är då jag är mig själv, det är genom musiken jag får ut mina känslor. Just nu håller jag på att skriva en låt om psykisk ohälsa. Jag tror att det är vanligare än vi tror men vi pratar för lite om det. Jag har personer i min närhet som lider av psykisk ohälsa och jag vill hjälpa till att lyfta frågan. Att må dåligt ska inte vara något att skämmas för, vi måste lyfta varandra avslutar Emil.


Emil Wahlström
Artist
whlstrm.music@gmail.com
076-411 24 86

Kontakt, Pennysound Studio
Joakim Jern
Cirkelledare, Pennysound Studio
newrecords@live.se
072-167 06 40

Jon Daly Skoog
Ansvarig verksamhetsutvecklare för
Pennysound Studio
jon.skoog@sv.se
072-220 72 40


Fotograf: Joel Eriksson
Foto 1 (jpg 300dpi)
Foto 2 (jpg 300dpi)
Foto 3 (jpg 300dpi)