Tillbaka

Ett val för alla – Även för oss med en funktionsnedsättning

Hej,
Vi tycker det är svårt att förstå vad de olika partierna står för, och vad politikerna säger. För att lära oss mer om demokrati och hur det går till när man röstar i valet går vi i studiecirkeln Mitt Val på Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Örebro.

Varför är ni med i studiecirkeln Mitt Val?
– Vi vill visa att vi också kan och vill rösta. Vi vill göra våra röster hörda och lära oss mer om valet.

– Vi vill också visa att alla är precis lika värda, oavsett kön, vilket land man kommer ifrån, vad man tror på, om man har en funktionsnedsättning och så vidare. Alla är lika värda!

Vad har ni lärt er i Mitt Val?
– Att alla tänker och tycker olika, men att det är okej. Vi måste lyssna på varandra.

– Vi har fått ny kunskap om de olika partierna. Vi har läst tidningsartiklar, lyssnat på Klartext på radion och träffat lokala politiker. Vi ställer frågor som är viktiga för oss. Det känns som att vi ställer frågor som de kanske inte fått tidigare och att de får tänka till.

– Sen har vi lärt oss att man kan ha kul tillsammans samtidigt som man lär sig något nytt! 

Ska ni rösta?
Vi får ett unisont JA från deltagarna i Mitt Val, några ska förtidsrösta och några håller fortfarande på att bestämma sig. Det ser ut att bli ett besök i vallokalerna för alla deltagare i Mitt Val.  

Mitt Val bjuder in media till den sista träffen – 11 september
Efter valet kommer vi träffas för att diskutera resultatet och våra erfarenheter och tankar kring hur det var att rösta. Vi kommer även att prata om bristen på lättlästa partiprogram ute i valstugorna.

I bild, deltagare och cirkelledare för Mitt Val

Kontakt

Maria Östby
Verksamhetsutvecklare,
SV Örebro län
maria.ostby@sv.se
072-220 72 39

Bakgrund – Mitt Val

Mitt Val logotypSV Örebro län startade studiecirkeln Mitt Val i mars 2018, en cirkel som vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Mitt Val syftar till att, på ett enkelt och tydligt sätt, förklara och diskutera demokrati, samhällsfrågor, politik och det kommande valet.