Tillbaka

Olaus Petri hembygdsförening firar 20 år med boken ”På väg mot norr”

2016 är hembygdens jubileumsår och en av Sveriges största folkrörelser ska fira 100 år. I Örebro län finns över 70 hembygdsföreningar som arbetar för att föra vidare kulturarv, historiska minnen och traditioner till kommande generationer. Olaus Petri Hembygdsförening i Örebro startade 1996 och firar 20 år den 4 april.

- Föreningen startades av Bosse Haglund för 20 år sedan för de som ville träffa likasinnade och veta mer om orten de bodde på. Idag är vi cirka 120 medlemmar som träffas varje månad, säger Tommy Eriksson, ordförande Olaus Petri hembygdsförening.

Den 4 april firar Olaus Petri hembygdsförening 20 år och släpper i och med firandet boken "På väg mot norr" med bilder på både människor och byggnader från förr i norra Örebro. Det är vice sekreterare Sven-Erik Ardhage som tidigare arbetat som fotograf på NA som har skapat boken med bidrag från Kulturnämnden i Örebro kommun.

Olaus Petri hembygdsförening är en av många föreningar som samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan (SV). SVs vision är att vara den mest pådrivande och engagerade lokala kraften för utveckling av föreningsliv, kultur och samhälle. Idag samarbetar ett 30-tal hembygdsföreningar med SV Örebro län och får bland annat stöd i form av kurser och utbildningar i exempelvis styrelsearbete och marknadsföring.

- Vi försöker underlätta för de lokala krafterna i samhället att utvecklas. I och med hembygdens år satsar SV i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund på studiematerialet "Berätta mer" som går ut på att i studiecirkelform samla in alla berättelser från bygden och publicera på www.minnen.se. På så sätt lever historierna vidare, säger Pernilla Löfqvist Wedin, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan.     

Under 2015 genomförde hembygdsföreningarna i Sverige 28 748 studiecirkeltimmar och 3872 kulturarrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kontaktpersoner:
Tommy Eriksson, ordförande Olaus Petri hembygdsförening, tfn: 070-5898976.
Pernilla Löfqvist Wedin, Studieförbundet Vuxenskolan, tfn: 0708-55 55 06.

Mer information om hembygdens år
Mer information om Olaus Petri hembygdsförening