Tillbaka

Pennysound Studio sträcker ut vingarna i Nora under ledning av hiphop-artisten Jeaff, känd från Lyckliga gatan, TV4

”Kidsen på landsorten måste få samma möjligheter som cityungarna”

SV Örebro läns musikstudio Pennysound Studio etablerades i centrala Örebro 2017. Varje år når studion närmare 200 ungdomar/unga vuxna som vill skriva låtar och producera musik inom Hiphop-genren. Nu sträcker studion ut vingarna i Nora kommun där erkända hiphop-artisten Jeaff, Jennifer Hellqvist, driver SVs verksamhet.

Vårt samhälle är i ständig förändring och vi möts dagligen av nya influenser. Hiphoppen tog form i South Bronx, USA, under tidigt 70-tal då afrikanska rytmer blandades med jazz, funk och sampling. Detta i kombination med rap om olika samhällsproblem och utanförskap blev under 80-talet det som vi idag känner till som hiphop. Trots att hiphoppen har en relativt lång historia som sträcker sig omkring 50 år bakåt i tiden är genren fortsatt, av många, betraktad som en subkultur som inte ges en självklar plats i det etablerade kultursamhället.

För att lyckas med inkludering är det viktigt att erbjuda en plats i det etablerade samhället

På SV Örebro län anser man att kultur är ett uttryck för känslor, erfarenheter och situationer. Man anser även att kultur är ett verktyg och ett kitt som utmanar, utvecklar och bygger broar mellan människor. Och för att lyckas med inkludering är det viktigt att erbjuda en plats i det etablerade samhället.

Pennysound Studio ligger i centrala Örebro och dit kommer ungdomar mellan 13 och 25 år för att utvecklas inom musik. Majoriteten av deltagarna kommer från olika socialt utsatta områden i Örebro kommun. Studion ger dem en gemensam samlingspunkt och en plats att utvecklas på med stöd från cirkelledare och verksamhetsutvecklare från SV Örebro län. Sedan i våras finns verksamheten även i Nora.

Pennysound Studio erbjuer verksamhet för ungdomar i Nora, under guidning av cirkelledaren och hiphop-artisten Jeaff

Jennifer Hellqvist, känd som hiphop-artisten Jeaff, har bland annat varit aktuell i "Lyckliga gatan" på TV4 då artister från olika genrer och generationer möttes för att tolka varandras musik, och Jeaff gjorde en uppskattad tolkning av Tommy Nilssons låt ”En dag”.

Men Jeaff kom i kontakt med musik redan som sjuåring och musiken finns i blodet. Hennes intresse väcktes när hennes faster, True-D, spelade upp sina rapsinglar från samlingsskivorna Absolute music som fanns i många ungdomsrum under 90-talet.

– Hon spelade sina singlar och lärde mig sina danser, efter det älskade jag hiphop, berättar Jeaff.

Att vara tjej och etablera sig som hiphop-artist var till en början ingen självklarhet. Hon berättar att det var svårt att ta plats i ett rum som dominerades av killar. Idag ser hon tillbaka på den tiden som en bra erfarenhet, hon lärde sig att hon har samma självklara rätt att ta plats och att vara tjej skulle inte hindra henne.

– Idag är det mycket mer accepterat och många topnamn inom genren är tjejer; Cardi B, Nicki Minaj och Megan Thee Stallion, bara för att nämna några. När jag började var det många som skrattade åt mig och tyckte att jag var sämre bara för att jag var tjej. Men det gjorde mig starkare och idag vet jag bättre, säger Jeaff.

Jeaff fick sitt stora genombrott efter sin medverkan i "Lyckliga gatan" och kort där efter kom ett av hennes andra största och viktigaste uppdrag – hon blev mamma. Idag har Jeaff två barn och efter att ha etablerat sig som artist och ett år i Barcelona har hon landat i Nora.

– Jag kommer aldrig att släppa musiken. Jag måste skapa musik för att må bra. Jag älskar allt som har med musik att göra; att skriva låtar och jobba med texter, ta fram melodier och färdiga produktioner. Det måste inte vara inom hiphop och rap, jag skriver även musik till andra artister inom andra genrer, berättar Jeaff.

”Kidsen på landsorten måste få samma möjligheter som cityungarna”

När Jeaff kom hem till Nora kände hon ett starkt behov av att jobba med musik och att erbjuda ungdomar i Nora möjlighet att utvecklas och uttrycka sig med musik. Jeaff kom i kontakt med Jon Daly Skoog på SV Örebro län, som ansvarar för Pennysound Studio, och de insåg snart att de kunde göra något riktigt bra om de slog sig samman.

– SV och Pennysound kan möta behovet av utveckling på ett professionellt sätt. De har byggt upp sin verksamhet från grunden och de jobbar ”på riktigt”, så som det fungerar i branschen, säger Jeaff.

SV Örebro län har länge velat nå utanför Örebro kommuns gränser med sin hiphop-verksamhet och genom Jeaff fick de möjlighet att starta verksamhet i Nora.

– Vi vill bidra till att hiphoppen förflyttar sin position från att vara en subkultur, till att ta plats i det etablerade samhället. Och då inte bara inne i städerna utan även på glesbygden. Hiphop är ofta ett uttryck för någon form av utanförskap och självupplevda orättvisor. Det är viktigt att dessa röster får göra sig hörda och att man lyssnar till dem. Musiken tar upp ämnen och verkligheter som många väljer att blunda för. Deras budskap behöver höras och musiken kan vara en väg bort från kriminalitet, dels på grund av att det ger möjlighet till en annan inkomst, men också på grundav att det tar fokus från annat och väcker tankar hos andra, säger Jon.

– Jag tycker att det här är jätteviktigt för att visa att man kan och ska göra det man vill. Många har försökt att hindra och trycka ner mig för att jag är tjej. Man ska inte låta fördomar, stereotypa föreställningar eller geografi hindra en, fyller Jeaff i.

Jeaff vänder sig till ungdomar mellan 13 och 17 år och tillsammans med henne får de jobba med sina texter, hitta beats, takt och ett bra flow. Verksamheten är väldigt uppskattad bland ungdomarna som helst av allt vill ses varje dag. Det är bra kemi mellan henne och cirkeldeltagarna och hon upplever att de klickar.

– Jag är som en mix mellan vuxen och ungdom. Jag är väldigt ung i sinnet men med en vuxens ansvarskänsla och konsekvenstänk. Jag gör musik som ungdomarna lyssnar på och det gör att våra världar möts. Det blir liksom inte så stor distans och jag försöker möta dem på deras nivå.

– Det roligaste med studiecirkeln är att se gemenskapen som skapas mellan ungdomarna och hur hungriga de är på kunskap. Det är härligt när vissa av dem går från att vara helt taktlösa och kommer tillbaka efter en vecka och sätter en vers. Det är magiskt, då ser jag verkligen att de har varit hemma och övat, berättar Jeaff.

Det är solklart att Jeaff brinner för musik och ungdomarnas utveckling. Hon berättar om minutrarna mellan alla inspelningar. Korta stunder då alla slappnar av och hon verkligen får chans att lära känna dem, när de kan skämta lite – eller prata om mer allvarliga saker. Hon berättar även att det är magiskt att se när de sätter en vers utan en enda miss och hon känner ända in i själen att hon står framför ”en sån där kid som man vet är gjord för att rappa”.

– Vi jobbar mycket med texterna också. Kidsen påverkas ju av texter som de hör på Youtube, Spotify och så vidare, så jag coachar dem till att hålla det verkligt, inom ramen. Ibland frågar jag om de skulle visa den där texten för mamma, och så ändrar vi lite, fortsätter Jeaff med ett leende.

I höst blir det hiphop i nya lokaler

Ingen lär ha undgått corona och de konsekvenser som viruset för med sig. Jeaff och ungdomarna har fått anpassa sig och de har inte alltid kunnat ses i hela grupper. Under våren blev platserna mer svåråtkomliga och det har gjort att de fått tänka till lite extra för att kunna genomföra studiecirklarna.

På grund av det stora intresset för hiphop-verksamheten har Jeaff startat Indigo studio i centrala Nora, med stöd från SV Örebro län. Ungdomarna som deltar i hennes studiecirklar har hjälpt till att måla och fixa i studion och Pennysound Studios verksamhet i Nora kommer att bedrivas tillsammans med Jeaff i den nya studion.

– Det känns skitroligt att kidsen är så engagerade. De har varit med och målat och fixat i studion, nu har de en plats för att utveckla sin musik, säger Jeaff. 

– Vi måste fortsätta drömma! Just nu drömmer vi om att Pennysound Studio
ska etableras på fler platser i länet. Hiphop-kulturen ska inte bara finnas i storstäderna,
den ska även finnas i mindre orter, avslutar Jon.VECKA 43 – WORKSHOPS PÅ NORA FRITIDSGÅRD

I höst samarbetar vi med Nora Fritidsgård och under vecka 43 kommer vi att erbjuda workshops i hur man gör beats och hur man skriver raptexter. Alla ungdomar mellan 12 och 17 år är välkomna.

Tisdag 20 oktober, kl. 17–20


KONTAKT

Jon Daly Skoog
Verksamhetsutvecklare, Pennysound Studio
SV Örebro län
jon.skoog@sv.se
072-220 72 40

Kontakt med Jeaff förmedlas via Jon.

Relaterade artiklar

 • Pennysound Studio

  Pennysound Studio är en musikstudio som är specialiserad på Hip Hop och R&b. Studion består av tre studios och ligger på Norrcity i...

  Läs mer
 • Pennysound Studio – See us live

  Pennysound Studio kontaktades av See us live och bjöd på en hiphopkväll med tunga beats, feta bars och bra energi.

  Läs mer
 • Emils ADHD, relegering, singelkontrakt, en...

  Musik har alltid haft en central roll i Emils liv, han växte upp med en pappa som spelade gitarr och i barndomshemmet finns Emils första...

  Läs mer
 • Pennysound Studio renoverad

  Studieförbundet Vuxenskolan Örebro läns musikstudio Pennysound Studio har varit i gång i mer än ett år. Nu står den nyrenoverade ”flytande”...

  Läs mer
 • Pennysound Studio görs om till ett flytande...

  Under hösten 2018 har verksamheten i Pennysound Studio expanderat och vi har fått in många nya grupper som vill göra musik i studion....

  Läs mer
 • Nystartad musikstudio i centrala Örebro –...

  Under våren har Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län startat en musikstudio i centrala Örebro. Studion vänder sig till unga...

  Läs mer