Hantverk & konst

5 sticktekniker på 5 kvällar

För dej som vill få lite ny inspiration i din stickning. Du stickar en stickteknik per kväll. Vi provar dessa spännande sticktekniker;

Kursinnehåll
Hjärtresår är en strukturresår som kan stickas både fram och tillbaka och runt. Tekniken kan användas som resårkant på en kofta eller ett par strumpor men också till en hel sjal.

Roositudmönstret hittar man på estniska vantar och strumpor, man kan närmast jämföra det med att man broderar samtidigt som man stickar. Tekniken passar perfekt när man vill göra enstaka mönster på tex en vante eller mudd.

Fiskbensmönster är ett vackert strukturmönster som ser komplicerat ut att sticka, men inte är så svårt när man väl kommit på hur man gör. Mönstret passar ypperligt till halsdukar och liknande, men man kan även göra tex handledsvärmare.

Tulpanmönster är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger men bara med en i taget.

Krokodilfjällsmönster är vanligen virkade (crocodile stitch), Maria gillar att sticka och detta har blivit hennes sätt att komma fram till ett liknande resultat. Tekniken påminner mycket om att sticka muscher, så det är lite pilligt och ”fjäll-varven” kräver lite tålamod. Resultatet blir ett värmande material med kul utseende som passar ypperligt till sjalar, halskragar och liknande, men även som kanter på andra plagg.


Förkunskaper
För att få utbyte av kurskvällarna bör du ha en viss stickvana och behärska både räta och aviga maskor, du kommer att sticka både fram och tillbaka samt runt (på strumpstickor eller mha magic loop).

Kursledare
Maria Gustafsson öppnade 2006 garnbutiken Marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm. I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial samt hennes egna handmålade garner och stickdesign. Idag jobbar Maria med att designa stickat och virkat till garnleverantörer, veckopress och i eget namn (marias garn). Hennes beskrivningar hittar du på Ravelry (http://www.ravelry.com/designers/marias-garn) och i några garnbutiker. Maria har en mångårig kunskap i stickning och virkning och vill gärna sprida kunskapen vidare.

Maria brinner för stickningen och andra garnrelaterade tekniker. Vad som händer när hon är med garn kan du läsa på hennes blog Marias garnhändelser (www.mariasgarn.se) som uppdateras nästan varje dag. Du kan även följa marias garn på facebook, http://www.facebook.com/MariasGarn och på Instagram

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.
Har du valt Klarna eller använt kortbetalning (som går genom Klarna) som betalningsalternativ skickas det bara ut en kallelse innan start.