
Intervju Tareq Taylor
I ETT DRYGT ÅR har världen levt i skuggan av covid-19. Vissa har drabbats obarmhärtigt och tvingats ta farväl av en kär familjemedlem, andra lider svårt av social isolering och ensamhet. Men där finns också de permitterade, de arbetslösa och alla småföretagare som lever under stor psykisk stress medan de kämpar för att få sin ekonomi att gå ihop. Många gånger med dåligt mående som konsekvens.
En av dem som fått kämpa och fortfarande kämpar för sina företags överlevnad är krögaren Tareq Taylor. Förutom att han i Malmö driver den populära restaurangen Kockeriet är han också en av Sveriges mest kända kockar. Han har rest över Atlanten, lagat mat i ”Historieätarna” och bjudit på både sig själv och sin familj i ”Tareqs matresa”. I SVT-serien ”Trädgårdstider” har klippet där han tillsammans med Pernilla Månsson Colt äter chili, i skrivande stund, över 60 000 visningar på Youtube. Det är nog inte många som har missat hans glada leende på tv.
Det är lätt att se honom som den till synes bekymmerslösa person som han ofta visar upp. Men Tareq Taylor är också en driven entreprenör som under året med covid-19 fört en daglig kamp för att kunna behålla sina livsverk.
– För att vara ärlig har det här året varit den svåraste perioden i hela mitt liv. Jag har aldrig tidigare upplevt någonting där man är under en sådan press vart man än vänder sig, berättar Tareq Taylor.
– Jag har aldrig heller jobbat så mycket som jag har gjort det senaste året för att hitta vägar, stötta personalen och rädda upp saker. Jag har fått sätta mitt eget välbefinnande på paus, det finns inte utrymme för det just nu. Jag ska inte säga att situationen är omöjlig eftersom jag fortfarande hanterar den, men det är extremt svårt på så många sätt.
Redan två veckor efter pandemin bröt ut insåg Tareq Taylor att läget skulle bli ansträngt.
Den tidigare så välbesökta restaurangen i centrala Malmö gapade plötsligt tom och han förstod att de inte skulle klara en längre tids nedgång.
Så när regeringen till slut kom med sitt stödpaket agerade han snabbt.
– För att få lov att korttidspermittera fick vi varken ha timanställda eller tillfälligt anställd personal utan alla var tvungna att vara fast anställda. Det var ett nödvändigt men svårt beslut att ta bort de timanställda, det här var människor som jag har jobbat med länge och det blev många tårar. Jag kände mig vidrig som behövde be dem att gå bara för att jag skulle kunna komma åt ett ekonomiskt stöd. Jag anser att de var lika berättigade till det som jag, menar Tareq Taylor.
Hur hanterar du dina anställdas oro för sina jobb när du själv befinner dig i en kris?
– Alla företag, oavsett bransch byggs av människor och som arbetsgivare så handlar det i alla lägen om att entusiasmera, motivera och plocka upp andra. Säga att nu kör vi framåt! Jag löser det här, vi kommer att ta oss igenom detta! Att hela tiden behöva hålla andan uppe och motivera, motivera, motivera. Fast man kanske helst av allt vill kura ihop sig till en liten boll och gråta.
Under intervjun återkommer Tareq Taylor ofta till att han själv på många sätt är priviligierad. Som känd från populära tv-program och med starka sociala medier i ryggen får han mycket uppmärksamhet som gör att restaurangen ändå får bokningar. Trots det har han tagit på sig rollen som språkrör för hela branschen och lagt mycket tid på att påverka och berätta för både politiker och allmänhet om det svåra läget.
Vad är det som driver dig till att orka föra hela restaurangnäringens talan? Du beskriver ju själv din egen situation som allt annat än enkel just nu.
– Detta är ett kollektivt lidande som gäller oss alla. Varje företag har många människor bakom sig som riskerar att förlora lika mycket. Jag har också kollegor som tvingats lägga ner sina livsverk och som tvingats sälja sina sommarhus för att kunna ge personalen lön eftersom stödet från staten inte kommit i tid. Det finns också många som fortfarande väntar på ersättning från oktober förra året och som inte vet hur länge till de kommer att klara sig.
– Det har varit omöjligt för oss att ha hundra procent likviditet till att betala fulla hyror, fulla löner och alla omkostnader när vi redan går på knäna. Bankerna vill inte låna ut till oss, vi får pantsätta våra hem och andra tillgångar som vi har lyckats jobba ihop under många års slit för att slippa ansöka om konkurs, berättar Tareq.
Av alla branscher är kanske kafé- och restaurangbranschen den som har haft det svårast. Enligt statistik från SCB tappade den totalt 20 procent under 2020 och i flera kommuner försvann drygt hälften av intäkterna. Hårda restriktioner med bland annat kortare öppettider och begränsning av antal sittplatser gör att branschen fortsätter att tappa med många konkurser och arbetslöshet som följd.
Hur tror du det kommer att gå för kockyrket i framtiden, finns det återväxt att bygga på?
– Det beror på en massa olika faktorer. För att de företag som har gått i konkurs ska våga satsa och kunna bygga upp sina företag igen behövs det extremt starka incitament och de måste också få in nya fräscha pengar. Den här pandemin har gjort klart att allt hänger på en väldigt skör tråd som vi tar för given. Om ett litet virus på en fladdermus i Kina kan stänga ner världen finns det säkert fler hot som lurar runt hörnet.
Hur har pandemin påverkat din familj, har du själv varit rädd att bli sjuk?
– Det har ju blivit mycket mindre tid till att träffa föräldrarna och det är väldigt tufft. De är äldre och förutom att de behöver hjälp med saker är de oerhört isolerade och sitter mer eller mindre instängda. I familjen har vi inte varit så rädda för att insjukna. Vår dotter fick covid-19 och var sjuk i tre dagar, men ingen annan fick det.
Har du några handfasta råd att ge till dem som av olika anledningar mår dåligt under covid-19?
– Prata om det, prata med alla om det. Vi behöver berättelser från andra som går igenom samma kris. Få veta att vi inte är ensamma och få goda tips och råd. Ibland om handfasta saker, ibland bara att någon lyssnar en liten stund. Det här är så tufft på så många plan. Det är en sak med företagen, det är en sorts jobbighet att gå igenom. Men ungdomar, som är i extremt behov av ett socialt liv, är decimerade till ett liv framför skärmen. Det är väldigt många som inte fixar detta och har det tufft. Många hasar sig upp ur sängen två minuter innan lektionen ska börja, sitter med datorn i knät och anmäler sig och sedan bara lägger sig ner igen.
Var tror du att du är om fem år?
– Om fem år är jag 57 år gammal och förhoppningsvis har vi tagit oss igenom det här på ett vettigt sätt. Jag vet inte var jag befinner mig om fem år om jag ska vara ärlig.
– Min dotter kommer att vara 23 år gammal och förhoppningsvis lycklig tillsammans med någon. Förhoppningsvis är tiden med covid-19 någonting som vi gemensamt kan blicka tillbaka på som en kollektiv tragedi som vi kan dela med vem som helst i hela världen. Vi har ju alla varit med om det.
Text: Christina Glassel
Foto: Johan Bävman
Tareq Taylor
Född och uppvuxen i Malmö, föräldrarna är födda i Palestina och i Sverige. I hemstaden har han drivit flera olika restauranger, bland annat Slottsträdgårdens kafé. Sedan hösten 2014 driver han matstudion Kockeriet i centrala Malmö.
Han har medverkat i flera tv-produktioner, som ”Tareq Taylors matresa”, ”Go´kväll”, ”Trädgårdstider” och ”Historieätarna”. 2017 vann han ”Kockarnas kamp” i TV4 men för den internationella publiken är han mest känd för ”Tareq Taylors Nordic Cookery” som sänts i över 100 länder.
Tareq Taylor har också givit ut sju böcker med mattema varav flera har belönats med utmärkelser och priser.