
Konst som folkbildning
En ödmjuk pristagare
Sedan 1967 har Sokratespriset delats ut av SV vid varje förbundsstämma. Det ska gå till en person som utfört en insats för folkupplysningen i människovärdets tjänst. I år stod den folkkäre konstnären, författaren och TV-profilen Lars Lerin som pristagare.
Det finns nog inte många i Sverige idag som inte känner till Lars Lerin. Med sitt mångsida konstnärskap och sina böcker har han förtrollat oss och som programledare har han med sin ödmjuka personlighet klivit rakt in i våra vardagsrum. Han har öppet pratat om sina perioder av destruktivt leverne och missbruk av både alkohol och tabletter. I Sara Broos film ”För dig naken” söker han och hittar kärleken i Manoel ”Junior” Marques Lerin. Att Lars Lerin är folkkär råder det inga tvivel om.
Men när han på stämman i maj tilldelades Sokratespriset fick han det för sin unika folkbildande gärning. En bild av sig själv som han har svårt att förhålla sig till. I en intervju som gjordes i samband med prisutdelningen säger han till SV:s förbundsordförande Ulrika Heie att han aldrig sett sig själv som en folkbildare.
– Jag har aldrig liksom tänkt på det ordet och så där. Men det är väl ungefär som när man uppfostrar ett barn. Att man gör det som är bra och sprider någonting som är ljust och positivt och inte hänger sig till otrevliga saker utan försöker så gott man kan att sprida lite glädje.
Att göra det som ligger honom varmt om hjärtat har alltid fungerat som en drivkraft hos Lars Lerin. Att det han gör skulle kunna hjälpa någon har han inte haft en tanke på. I SVT-serien Lerins lärljungar startade han en konstskola för 13 personer med funktionsnedsättningar, ett projekt som han trivdes med och där han även hittade gemensamma beröringspunkter med sina deltagare.
– Mina lärlingar är sådana människor som jag trivs med. Vi har gemensamt att vi alla har känt oss lite utanför gemenskap och samhälle. Där tycker jag att det är roligt om jag har kunnat bidra med att de fått en plats att synas i media. Annars har jag ju bara målat och skrivit för min egen skull egentligen och tagit vara på det jag upplevt, erfarenheter och människor som jag har träffat.
Har du något medskick till SV och folkbildningen?
– Nu vet jag inte så mycket om vad Vuxenskolan gör förutom den kursverksamhet som jag själv har tagit del av vid några tillfällen.
Men jag vet att den verksamheten är väldigt viktig. Det ger tillfälle att träffas socialt och samlas kring ett ämne som man är intresserad av. Till exempel måla eller läsa något språk. Det är ju bra på så många olika sätt att träffas på det sättet.
Text: Christina Glassel
Foto: ©Lars Lerin
Faktaruta
Lars Lerin
Konstnär och författare född 1954, uppvuxen i Munkfors. Har studerat vid Gerleborgsskolan och vid Valands konsthögskola i Göteborg. Sedan 2012 gift med Manoel ”Junior” Marques Lerin, paret har två barn.
Lars Lerin har ställt ut på gallerier och museer i och utanför Sverige och finns representerad på museer, i kommuner och regioner i både Sverige och Norge. Han har även givit ut över 50 böcker med text och bild och driver konsthallen Sandgrund i Karlstad.
- Han är även känd för programmen ”Lerins lärljungar” och ”Vänligen Lars Lerin”.
- Han var sommarpratare 2012 och SVT:s julvärd 2020.
- Nu är han aktuell som SV:s Sokratespristagare 2021. I september utkommer också den nya boken ”Kråksommar”.
Sokratespriset
Sokratespriset är Studieförbundet Vuxenskolans allra finaste folkbildarpris som har delats ut sedan år 1967. Priset går till person, i eller utom Sverige, som utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund. Prissumman är 50 000 kronor.
Ur motiveringen
Med pensel och penna skildrar Lars Lerin det stora som sker i människors vardagsliv. Nära, så att andetag kan förnimmas, låter han betraktaren möta män, kvinnor och barn – i arbete, i hem, på färd eller på flykt. /.../
Med sina konstverk, sina fler än 50 böcker och konsthallen Sandgrund i Karlstad gör han en unik folkbildande gärning. Lars Lerins känsliga tolkningar av människor och miljöer förmedlar både kunskap och existentiella frågor om vad som verkligen är viktigt. Genom samverkan i konstnärligt arbete ger han också människor med funktionsvariation ett rikare liv.