Tillbaka

Gör plats för goda samtal

Ulrika Heie, förbundsordförande SV

 

Fria tankars hem. Det var så den kallades, den första studiecirkeln i det som skulle bli Studieförbundet Vuxenskolan.

Nu i september är det 100 år sedan cirkeln startade. När jag tänker på det blir jag både stolt och förväntansfull. Jag blir stolt över alla de människor som har utvecklats genom folkbildningsaktiviteter under vårt paraply det senaste seklet och jag blir förväntansfull inför framtiden.

”Att tänka själv och att tänka fritt var vårt mål” har Rudolf Carlsson, en av initiativtagarna till den första cirkeln, berättat. Att tänka själv och att tänka fritt beskriver mycket av cirkelns själ. När Fria tankars hem startade i Slöinge i Halland 1920 var det kyrkan som med sin konservativa hållning var en begränsande kraft. I dag finns det andra krafter i samhället som vill begränsa oss i vår frihet att tänka. Låt dem aldrig lyckas!

Studiecirkeln handlar också om att bli lyssnad på och att lyssna på andra. Att utbyta tankar, förstå andras perspektiv och därigenom själv bli en lite rikare människa.

Studiecirkeln handlar om det goda samtalet. Oavsett om samtalet förs i organiserad form i en samtalscirkel eller i friare form över fikapausen i en cirkel som kanske handlar om musik eller markavvattning. Ämnet är i det sammanhanget inte det viktiga. Samtalet, mötet mellan människor, är det viktiga som bygger tillit, förståelse och förutsättningar för utveckling av vårt samhälle.

Med 100 års erfarenhet törs vi inom Studieförbundet Vuxenskolan säga att vi kan det här med goda samtal och vi delar gärna med oss. Det är därför vi med det här numret av Impuls skickar med en handbok i just detta ämne. Ta del av den och låt dig inspireras inför ditt nästa samtal.

Just nu, med ett samhälle präglat av coronapandemin, är samtalet viktigare än på mycket länge. Många människor, inte minst äldre och människor med funktionsnedsättning, har drabbats av ensamhetens pandemi. Här kan vi alla göra en insats. Vi som Studieförbundet Vuxenskolan gör det genom att ställa om och erbjuda verksamhet i andra former, inte minst digitalt. Och var och en av oss som enskilda medmänniskor kan göra det genom att fundera på vem som just nu bäst skulle behöva ett samtal från just oss.

Låt oss alla göra plats för goda samtal. •

 

Tre tankar...

Hösten 
Hålla i och hålla ut med fysisk distans och social närhet, men ofta digitalt.

 

Studiecirkeln
Plats för goda samtal, för demokratisk utveckling och att växa som människa!  Vad blir ditt val för nästa cirkel?

 

Sylt och saft 
Sommarens skörd av röda och svarta vinbär blev vitaminer för hela året!