Tillbaka

Hon njuter av ”självheten”

Marianne Mörck må vara en social fena, som ”Biggan” i Bonusfamiljen. Men privat är hon gärna ensam. Nu är hon aktuell med Skåneturnén ”Mitt fantastiska liv”.

Långt innan Öresundsbron byggdes flyttade Marianne Mörck in i ett stort hus nära vattnet. Där bor hon fortfarande kvar, även om en stor livstanke är att städa ut och rensa bland de 35 000 små figurer från Kinderägg, som bara är en del av allt som hon har samlat genom åren. Allt för att flytta högst upp i en lägenhet, gärna i ett nybyggt hus – utan gård med planteringar, grillfester och andra samkväm. Just det kommer hon inte att prata om under sina föreläsningar. Men visst, det blir en del personliga saker och framför allt anekdoter från alla år på scen.

– Det är lika roligt varje gång, oavsett om de är äldre eller yngre. Jag pratar om allt från att ha varit i Sydkorea för att sätta upp Aida till operascener här hemma. Men också det som jag tror att publiken har en relation till, som mina möten med Sven-Bertil Taube eller Loa Falkman. Det blir en slags igenkänning hos publiken, säger Marianne Mörck, som aldrig har stolpar, manus eller sufflös när hon är ute på turné eftersom hon ser sig som ostoppbar när det gäller att prata på.

Men låt oss ta det från början: Marianne Mörck är uppvuxen i Göteborg och utbildad på scenskolan där. Steget till kören på Stora teatern var inte långt. Nästa stora körsång var i Scandinavium när Birgit Nilsson hade titelrollen i Turandot. 1977 kom hon till Malmö stadsteater. Där har det blivit närmare 50 uppsättningar av vitt skilda slag. De som besökt Fredriksdalsteatern om somrarna kan ha sett henne där. Så fortsätter det med ett skutt till skådespelare i tv-serien Wallander. Och inte minst Bonusfamiljen, där hon spelar Birgitta, med smeknamnet ”Biggan”. Liksom turnén med monologpjäsen ”Britt-Marie var här.” Båda rollkaraktärerna är medelålders kvinnor, rika på erfarenhet och att reda sig, och lite taggade och naggade av livet självt.

– Jag har blivit en offentlig person och mycket har läckt ut från mitt privatliv, i och med att jag har suttit i en massa soffor. Jag tror att många kommer bara för att se mig i verkligheten och säga hej. Jag tror att folk ser mig som en stark och glad människa, säger Marianne Mörck, som tycker om tanken på folkbildning.

Det hon är ute efter är att få sprida glädje och inspiration genom sina föreläsningar. Kanske också att förmedla att det inte är för sent i livet att förverkliga saker som man gärna vill. Egentligen.

– Det kan handla om att baka bullar och ringa på hos nya grannen eller att äntligen åka till Thailand. Själv hade jag velat åka till Alaska och börja om mitt liv, men det skulle bara leda till blåskatarr. Men tanken på att hoppa av hjulet och bli avsläppt i Tibet för att bli hämtad två år senare har lockat mig många gånger, förklarar Marianne Mörck, som berättar att hon stundtals har levt ett turbulent liv.

Hon adopterades bort som liten. Hennes mamma arbetade som hushållerska. Först när Marianne Mörck var 29 år återfick hon kontakten med sin biologiska mamma. Hon har två vuxna barn och har valt att lämna sitt privatliv utanför rampljuset. I dag lever hon ensam, är 74 år gammal, färdig med kärleksrelationer. Ja, förutom katten då, som får omsorg plus klapp.

– I dag är jag en enstöring som lever totalt isolerat. Mitt liv har format mig så. Jag har neddragna gardiner och svarar inte ens om någon ringer på dörrklockan. Jag njuter av ”självheten”. Och jag är inte ensam. Jag hämtar kraft genom att dra mig tillbaka, betonar Marianne Mörck som tillägger att hon lider lite av att hennes hem ser ut precis som när hon lämnade det.

Någonstans där finns en önskan om att nästa gång hon öppnar dörren, ska allt vara sorterat och packat för flytt till en liten lya. Men hon är tacksam, utan att blanda in Gud. Tacksam för ett rikt liv och för att hon har det så bra idag.

Fotnot: ”Britt-Marie var här” (efter Fredrik Backmans roman) i en Sverigeturné med Riksteatern.

Text: Agneta Slonawski

Faktaruta

 • Marianne Mörck
 • Svensk skådespelare, sångare och regissör.
 • Född 1949 i Göteborg.
 • Utbildar vid scenskolan i Göteborg.
 • Kom 1977 till Malmö stadsteater där hon har medverkat i ett fyrtiotal uppsättningar i allt från dramatiska talroller till stora operaproduktioner.
 • Hon har haft regissörsuppdrag på Göteborgsoperan, Malmö opera och Drottningholms slottsteater.
 • Har medverkat i flera filmer och även varit röstskådespelare i tecknade filmer.
 • Hon var med i tre säsonger av dramaserien Bonusfamiljen i Sveriges television.
 • Deltog av Stjärnorna på slottet 2017.
 • Julvärd i SVT 2019.
 • 2021 kom hon ut med självbiografin ”Som ett surr mellan brösten”, berättat för Stina Jofs (Bonnier Carlsen).