Tillbaka

Mitt val

Det egna valet i röstkuvertet

– Mitt val innebär en skillnad för nu är det ens egna tankar och åsikter som styr vilken valsedel som stoppas i kuvertet, inte mammas och pappas. Det säger Sofia Johansson som tillsammans med Hannes Stendal och Rasmus Wallin utsågs till årets folkbildare på Gotland 2019.

– En del har aldrig röstat, några har gjort det. Men Mitt val innebär ändå en skillnad för nu är det ens egna tankar och åsikter som styr vilken valsedel som stoppas i kuvertet, inte mammas och pappas.

Det säger Sofia Johansson i Visby som har deltagit länge i arbetet med Mitt val och andra studiecirklar i Studieförbundet Vuxenskolan. I år är hon cirkelledare för minst en Mitt val-cirkel. Tillsammans med Hannes Stendal och Rasmus Wallin, även de från FUB Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, utsågs hon 2019 till årets folkbildare på Gotland.

Tillsammans med SV:s verksamhetsutvecklare på Gotland, Pia Hederstedt, sitter vi i köket hemma hos Sofia och pratar demokrati. Det är inte första gången Pia är här, det märks snart att de båda kvinnorna har många timmars samarbete bakom sig. De faller varandra i talet och historierna avlöser varandra. De flesta handlar om mer eller mindre dråpliga exempel på hur människor med funktionsvariationer bemöts i vårt samhälle.

– Det är jätteviktigt att handikappade går och röstar, säger Sofia Johansson. Det finns fortfarande massor med tillgänglighetsproblem som vi måste bearbeta.

Hon säger handikappade i stället för funktionshindrade och det låter helt naturligt. Här ska inte märkas ord, här ska handlas.

– Vi fick en ramp till en av vallokalerna i förra valet. När rullstolen hade åkt upp för rampen fanns där en hög tröskel som inte gick att komma över, i alla fall inte med en sådan här elektrisk rullstol.

Det finns fler exempel. Kunskapen hos valförrättarna varierar. Numera har väljare med funktionsvariationer alltid med sig en lapp där det står vad vallagen säger om vad som är rätt beteende i vallokalen. Till exempel att det är tillåtet att ta med sig en ledsagare bakom skärmen.

Studieförbundet Vuxenskolan lägger stor vikt vid att det inte bara är cirkeldeltagare med funktionsvariationer som ska utbildas. Lika viktigt är det att utbilda och påverka politiker och kommunens tjänstemän. I valet för fyra år sedan var det fyra politiker som deltog i utbildningen Lättpratat. I år ordnas utbildningen online och Vuxenskolan hoppas på fler deltagare. Men vad som ändå blev en succé inför förra valet var den valdebatt som arrangerades med Sofia Johansson som moderator.

– Det kom mer än 50 personer och lyssnade. Det var inte bara cirkeldeltagare utan även gode män, personal på särskilda boenden och anhöriga, säger Pia Hederstedt. Alla partier deltog utom ett, men den frånvaron handlade bara om att representanten hade blivit sjuk i sista stund.

Inför höstens val den andra söndagen i september har SV spritt ut träffarna under våren. Två hålls efter sommaren, en precis före valet och en efter. Den sista blir utvärdering av Mitt val och diskussion om valresultatet. Naturligtvis ordnas det en valdebatt i år också. Inför den kommer de deltagande politikerna att erbjudas en förberedande träning i att prata så att det är lätt att förstå.

Det märks fort att Sofia Johansson har ett brinnande intresse för demokratifrågor. Det handlar inte bara om att vara cirkelledare för Mitt val, hon har också en viktig roll i en film som SKR, Sveriges kommuner och regioner, har gjort om demokrati och valdeltagande för personer med funktionsvariationer. Men engagemanget sträcker sig inte längre tillbaka än till 2016. Det var en speciell händelse som triggade henne, det är Pia som berättar.

– Sofias syster gick bort och eftersom det var på fastlandet behövde hon beställa riksfärdtjänst. Den måste beställas en månad i förväg så Sofia kunde inte delta på sin egen systers begravning.

– Det var ju oförskämt av henne att inte meddela i tid när hon tänkte dö, fyller Sofia sarkastiskt i.

Det blev starten på Sofias engagemang för demokrati, för allas rätt att få vara med och påverka och mot dumhet. Men hon har inte engagerat sig i något politiskt parti. Varför?

– Det är ett medvetet val. Som aktiv i FUB kan jag påverka alla partier, och alla partier behöver påverkas.

Men hon slåss inte ensam. En aktiv politiker fungerar som mentor i bakgrunden och så finns ju Pia Hederstedt som Sofia beskriver som både hennes förlängda arm och som bollplank. Men den som lyssnar en stund till de båda kvinnorna får mer intrycket av ett radarpar som kompletterar varandra.

Men de slåss inte mot väderkvarnar, inte här på Gotland i alla fall, samarbetet med Region Gotland är mycket bra. SV får komma in på den dagliga verksamheten på dagtid och det betyder att för Sofia har detta blivit ett jobb.

– Det är så viktigt att vi får komma till deltagarna och att de inte behöver resa till oss, säger Pia Hederstedt.

Region Gotland har också startat en gymnasieutbildning i demokrati där målgruppen är personer med intellektuella funktionshinder. Det är en direkt följd av Mitt val. En annan konsekvens av Vuxenskolans cirklar är att valsedlarna numera förses med partiernas symboler, inte bara partinamnet.

– Det ska vara lätt att välja rätt, alltså ta valsedeln för det parti som du har bestämt dig för, säger Pia Hederstedt.

Sista lördagen i mars strålar Pia och Sofia samman igen. Den här gången på Östercentrum som vimlar av folk en lördagsförmiddag även när det inte är turistsäsong. Med ringmuren i fonden informerar de om Vuxenskolan och mitt val. Och om ett par månader får de träffa ännu mer folk. Efter ett inställt och en halvdant år är Almedalsveckan tillbaka i sommar. Exakt vad de ska göra i år är inte bestämt ännu men en sak vet de.

– Vi kommer att vara med!

 

Text & foto: Jan Fröman

 

  • Tips!
  • I informationsfilmen från SKR (Sveriges kommuner och regioner) pratar bland andra Sofia Johansson om Mitt val. Även klipp från en cirkel hon leder finns med.
  • Filmen hittar du på skr.se/16171.html