Hälsa & välbefinnande, Mat & dryck

Om vädret tillåter kan det hända att vi även kör utomhus! Mer information om detta kommer om det blir aktuellt.

Är du nyfiken på fermenterade grönsaker och vill hitta sätt att kombinera dem med vardags – eller festmåltiderna? Du är nybörjare eller har fermenterat tidigare och vill ha lite ny inspiration? Då är denna kurs perfekt för dig.

Vi tillverkar en krispig och kryddig fermenterad morot – och lökblandning som är supergod till ostmackan, som en smakförhöjare i en blandsallad eller som vegetariskt tillbehör på midsommarbuffén. Den kan också med fördel blandas ner i en grönsakswok där den bidrar med syra och fräschör. Förutom att den fermenterade morotsblandningen är fantastiskt god innehåller den också levande mjölksyrebakterier som har visat sig ha hälsobringande egenskaper. Att regelbundet äta fermenterade grönsaker bidrar nämligen till en balanserad tarmflora vilket bl.a. har en positiv inverkan på immunförsvaret (källa: Livsmedelsverket).

Så tveka inte att anmäla dig till kursen och lär dig ett kreativt och spännande mathantverk och bli inspirerad att få in mer fermenterade grönsaker i din vardag. Förutom receptet på den fermenterade grönsaksblandningen får du också med dig ett serveringsförslag som passar utmärkt till högtidernas alla smörgåsbord. Du får även fermenteringssupport och rådgivning online om du går med i vår Facebookgrupp.

Ledare: Lisa Palm
Jag som håller kursen heter Lisa Palm och har arbetat som restaurangkock i 20 år. Jag har ett stort intresse för fermentering och matkultur och tycker det är spännande och utvecklande med ett historiskt perspektiv. Inspirationen kommer både från de svenska mattraditionerna men också andra länders matkulturer där fermenterade grönsaker är en naturlig del av kosthållningen. Min pappa, Torsten Palm, har fermenterat grönsaker så länge jag kan minnas och jag är uppväxt på surkål och mjölksyrade morötter. Pappa har också under många år hållit kurser i fermenterade grönsaker och drycker på SV och jag började vara med som side-kick 2017. Nu är det jag som håller fermenteringskurserna och pappa som är med som side-kick. Du får alltså flera generationers samlade fermenteringserfarenheter på våra kurser.

Om digitala kurser:
• Du loggar enkelt och smidigt in och deltar i kursen, med eller utan kamera på, och använder dina egna köksverktyg och inköpta ingredienser vid tillverkningen.
• Vi går igenom varje moment långsamt och demonstrerar hur ni ska gå tillväga.
• Vi ger utrymme för frågor och funderingar mellan varje nytt moment.
• Vi skickar inköpslista, recept och lista på köksverktyg i god tid innan kursen.
• Zoom – mötet öppnas 15 minuter innan start så att alla får ordning på tekniken innan kursen börjar.