Tillbaka

Cirkelledaren som gjorde skillnad

Veckans cirkelledare: Några ungdomar i Göteborg bestämde sig för att arrangera en musikfest för att samla in pengar till nyanlända. Alexandra Tortosa, cirkelledare i Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Göteborg, hjälpte dem att själva ordna galan. 

Alexandra Tortosa är 19 år och bor i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg. Hon pluggar musik, spelar i bandet The Tape och leder studiecirklar hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV).

På drygt en månad fick hon ihop en arrangörsgrupp med tretton ungdomar mellan 13 och 16 år. Gruppen ordnade i höstas en stödspelning för nyanlända som drog in mer än 10 000 kronor.

Det är mycket musik i Alexandra Tortosas liv. Efter musikstudier på gymnasiet har hon fortsatt med musik på folkhögskolan i Angered. På fritiden spelar hon i bandet The Tape och hjälper andra band att i musikhuset Mammut att producera musik och har workshops för nyanlända, för att nämna några exempel.

- Jag kollade vilka band som var intresserade av att göra ett arrangemang till Världens största musikfestival, som genomfördes samtidigt på olika håll i landet i höstas. Medlemmarna i tre olika band ställde upp på det och vi hade vårt första möte.

- Jag körde rundor på mötet så att alla skulle komma till tals. Inga idéer var för dåliga eller för dumma. För att ungdomarna skulle känna trygghet kunde de mejla eller ringa till mig när som helst.

- Det blev mycket diskussioner om bland annat jämställdhet på scen. Jag berättade om hur branschen ser ut, att den domineras av killar och att vi som arrangörer har ett ansvar för inkludering och jämställdhet.

En idé som alla i gruppen tände på var att ordna en stödgala för nyanlända med gratis inträde. För att få in pengar kontaktades föreningen ”Ingen människa är illegal” som tog hand om försäljning av T-skirts och tygkassar.

Via goda kontakter med ett boende för ensamkommande flyktingbarn kunde flera nyanlända ungdomar medverka som funktionärer och hjälpa till på och vid sidan av scenen.

- Det blev fantastiska möten mellan ungdomarna, berättar Alexandra. Och vi fick in över 10 000 kronor som gick till ”Ingen människa är illegal”.  

---

Text och bild: Mats Nilsson