Tillbaka

Egna repliker och tålamod

Anna Samil älskar teater. Just nu leder hon fyra teatergrupper på dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Hon turnerar också med barnunderhållningen ”Samils Nöjen”. 

Anna Samil har varit cirkelledare hos Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i tio år. Hon delar sin tid mellan egna turnéer och teatergrupper på dagliga verksamheter för personer med funktionsnedsättning.  

- Turnerandet sträcker sig över hela landet och fyller nästan årets alla lediga dagar, säger Anna, som på övrig tid har fullt upp med att förbereda nya föreställningar på dagliga verksamheter i flera stadsdelar i Stockholm.

Aktuellt just nu är ”Mycket väsen för ingenting” med skådespelare från Liljans dagverksamhet i Örnsberg, i Danvikstull är det ”Resan till Andromeda-galaxen” som gäller och i Skarpnäck ”Jorden runt på 80 minuter” med mycket musik och dans. I Hammarbys dagliga verksamhet har Anna två grupper som tar sig an ”Ronja Rövardotter” och ”Mama Mia”.

-   Teatergrupperna ligger mig varmt om hjärtat, säger Anna och fortsätter:

-   Som regissör måste man ha tålamod och samtidigt ha roligt! Alla har sitt sätt att vilja bli regisserade på. Några vill att jag berättar hur jag vill ha det, andra vill att jag visar kroppsligt och några vill ha beröring.

Hon säger också: 

-  Jag försöker släppa fram var och ens personlighet och vara öppen för att ta in andra delar i föreställningarna, som till exempel musik, sång och dans. Ibland kan det passa med ljudeffekter.

-  Det händer att skådespelarna kommer på egna repliker som är så bra att de får vara med i handlingen. Öppenhet är viktigt!

 Anna kommer från Örnsköldsvik, gick på Calle Flygares teaterskola i Stockholm, där hon också jobbade som lärare efter utbildningen. Hon har frilansat som skådespelare sedan 1998 och hon har arbetat på Sveriges radio P4 eftersom journalistik också är ett intresse.

- Jag har också en cirkel i hur man gör tidning i Ålgrytes dagliga verksamhet söder om Stockholm. Vi försöker göra en riktig tidning!

-

Text och bild: Mats Nilsson