Tillbaka

IT, historia, trafik och bonnska

Veckans cirkelledare: Kjell Stenberg, Skellefteå. Kjell är cirkelledare i både traditionella studiecirklar och cirklar på distans. I höst kommer distanscirklarna att handla om ”skeeletböigdns histori”.

- Det är bonnska för Skellefteåbygden, förklarar Kjell, som brinner för att vårda det kulturarv som bonnskan är en del av.

Kjell är född i byn Ersmark som ligger någon mil nordväst om Skellefteå.

- Det var min mormor som lärde mig skeeletbonnska, säger Kjell, som varit cirkelledare i många år i så olika ämnen som IT, historia, trafikkunskap och bonnska.

Han har erfarenhet av att leda egna cirklar och cirkelledarutbildningar och tycker att det mycket viktigt att alla cirkeldeltagare synliggörs i en flervägskommunikation.

- Då bör inte deltagarna sitta som i skolans klassrum utan sitta i grupp med ögonkontakt. Det är också viktigt är att cirkelledaren delegerar.

Kjell har också erfarenhet av ett långt yrkesliv och universitetsstudier.

- Jag har en stor del av mitt liv arbetat som trafiklärare och lärare och har en examen i beteendevetenskap från Umeå/Luleå universitet.

Det stora intresset är numera kulturhistoria. Han är vice ordförande i Skellefteå hembygdsförening och ansvarar för föreningens webbsida och medlemsblad.

Kjell slår ett slag för distanscirklar:

- Bonnskan, som jag brinner för att vi ska vårda, kan vi vårda på bästa sätt genom studiecirklar,  varför inte med distansmetodik!

- Som utbildare i distanslärande ser jag en stor potential i Studieförbundet Vuxenskolan och webbprogrammet Learnify som vi testat i cirklar. Bonnskan är mycket aktuell och passar bra i höst!

--

 

Text: Mats Nilsson

Bild: Kjell Stenberg har många järn i elden, här syns han i mitten på bilden med övriga i styrelsen i Skellefteå Hembygdsförening