Tillbaka

Kärlek, hantverk och Pinterest

- Det ger så mycket att leda den här studiecirkeln i svenska och hantverk för asylsökande. Både kärlek och erfarenhet. Vi har stora kramkalas när kvinnorna kommer och när de går, säger Christina Frid, cirkelledare för SV Stockholm.

Studiecirkeln startade i höstas och fortsätter under vårterminen. Deltagare är sex kvinnor ifrån Afghanistan.

- Det känns bra att stötta kvinnor, eftersom kvinnofrågan är viktig för mig.

Det började med att Christina som volontär ledde en kombinerad cirkel i svenska och hantverk förra våren på Djursholms bibliotek. Deltagarna bodde på en flyktingförläggning i Danderyd. När verksamheten tog slut fick volontärerna ett erbjudande om att fortsätta att leda språkcirklar för SV Stockholm och det ville Christina.

- Jag har ett stort hantverksintresse och ville fortsätta att kombinera svenska med handarbete.

Gruppen träffas en gång i veckan i Täby. Den första timmen använder de SVs studiematerial i svenska. Den andra timmen väljer några att arbeta med handarbete och andra fortsätter med sitt studiematerial i svenska.

- Jag visar hur man broderar och stickar och deltagarna gör saker som de själva vill ha. En i gruppen gör jättefina tofflor av en gammal tröja och en annan har stickat en halsduk. En dag tog en av kvinnorna med sig sin man som glatt visade upp sina vantar som hans fru hade gjort åt honom av en feltvättad tröja, säger Christina.

Helande att göra saker med händerna 

- Alla i gruppen har gjort något hantverk, till och med en kvinna som först kände motstånd ändrade sig och gjorde något. Det är helande att göra saker med händerna.

Materialet är skänkt från Röda Korset, Christinas vänner och Slöjdgillet i Danderyd.

- Själv tycker jag mycket om att återanvända material. Vi hittar på något kul att göra av de material vi har. Jag brukar få nya idéer om hur man återanvänder material och syr om kläder från den sociala nätverkstjänsten Pinterest.

Christinas hantverksintresse började redan när hon var ung. Då broderade hon bland annat många dukar. När hon fick familj sydde hon kläder till sina barn. Nu när hon är pensionär jobbar hon som keramiker och med andra material som stål, nät och ljus.

- Jag har ett kreativt tänk, säger hon.

-- 

Text: Maria Ortler