Tillbaka

Litteratur och livliga samhällsdiskussioner

Britta Glasare

 - Mitt litteraturintresse uppstod redan som barn. Jag har alltid älskat böcker, säger Brita Glasare som leder en litteraturcirkel i Södertälje för Studieförbundet Vuxenskolan sedan 2003.

Gruppen träffas sista onsdagen varje månad och diskuterar två nyutgivna skönlitterära böcker. De följer också med i bokutgivningen och läser recensioner om de aktuella böckerna.

-Ofta leder olika teman i litteraturen till livliga samhällsdiskussioner. Genom att läsa böcker får man inblick i hur samhället förändras och följer med i tiden. 

 

Aktuella författare just nu i litteraturcirkeln är: Elena Ferrantes, Bob Dylan, Linn Ullman och Caterina Pascual Söderbaum.

Den italienska författarpseudonymen Elena Ferrante har gjort världssuccé med den så kallade Neapelsviten. Det är fyra romaner om de två väninnorna Elena och Lila. I Linn Ullmanns senaste bok "De urolige" skriver hon om sina två berömda föräldrar Ingmar Bergman och Liv Ullman och om sig själv som deras gemensamma barn. Författaren Caterina Pascual Söderbaums sista bok innan hon dog 2015 blev ”Den skeva platsen”. Det är en familjeroman i flera generationer, med förgreningar i 1900-talets mörka historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Franco-tidens Katalonien.

Brita Glasare har varit bibliotekarie i hela sitt yrkesliv. Det var när hon arbetade på Södertälje Stadsbibliotek, ansvarig för skönlitteratur som hennes chef gav henne i uppdrag att starta en litteraturcirkel. Detta var 1983 och till en början var det bibliotekarier och lärare som deltog i cirkeln. Nu när cirklarna är i SV Södertäljes regi är det en blandad målgrupp.

-Det finns en stor gemenskap i vår litteraturcirkel, eftersom vi delar ett gemensamt intresse.

Med åren har det utvecklats en vänskap mellan oss i gruppen och vi har väldigt roligt tillsammans.

Text: Maria Ortler