Tillbaka

Tålamod och improvisation

- Det är väldigt tacksamt och lustfullt att leda cirklar för personer med intellektuella funktionsvariationer. Att se självkänslan växa hos deltagarna och se dem blomma upp är givande, säger Petri Tuulik, cirkelledare hos SV Stockholm.

Sedan 1999 har han arbetat som cirkelledare ute på dagliga verksamheter. Petri har främst lett många olika typer av musikcirklar. Musiken är ett av hans största intresse och på fritiden spelar han i ett rockband.

- Jag leder cirklar där vi sjunger och spelar tillsammans. Deltagarna får vara med och bestämma vad vi ska sjunga och de deltar efter förmåga. Det viktiga är att vi gör något tillsammans. En del vill bara vara med och inte ta en aktiv roll i musikutövandet. För dem handlar det snarare om musikupplevelsen.

- Vi har även musikverksamhet för dem som vill vara med i ett band. Jag spelar gitarr och en kollega spelar bas i coverbandet ”Vårburgarna” som har funnits sedan 1989. Bandet har tio medlemmar. Ibland uppträder vi på olika ställen tillsammans, säger han.

Petri lyfter fram att han tycker att det skulle vara bra om SV hade ett musikhus:

- Vi behöver modernisera oss. Jag vill kunna erbjuda ny teknik som underlättar för deltagarna.

Han tycker att det är viktigt att erbjuda sina deltagare olika alternativ. Det kan handla om att presentera nya musikstilar. Eller som när han hade en cirkel i matlagning om att laga all världens mat.

Just nu leder Petri även cirklar inom film och tidningsproduktion och i en Verkstadsklubb, där frågor kring medbestämmande på arbetsplatsen tas upp. Det handlar om att förbättra människors vardag.

Jobbet som cirkelledare är aldrig tråkigt, påpekar Petri. Det är viktigt att ha tålamod och att kunna improvisera, då det ofta händer mycket som är oväntat.

- Det är enormt glädjande att se hur mycket cirkeldeltagarna utvecklas.

 

-- 

Text: Maria Ortler