För föreningar

Den ideella föreningen är hjärtat i SV:s verksamhet. Vi vill vara en resurs för dig och din förening, man kan säga att vi vill vara eldsjälarnas bästa vän som hjälper och stöttar er framåt i ert behov av bildningsaktiviteter. Vi vet att det ”livslånga lärandet” i organisationer och föreningar skapar engagemang och stödjer den demokratiska processen. En viktig del av vårt statliga uppdrag är därför att stötta det lokala föreningslivet.

Hej föreningsaktiva!

Studieförbundet Vuxenskolan är drivande i att möta föreningslivets behov av bildningsaktiviteter och ledarskap för föreningens och det lokala samhällets utveckling. I vår Föreningsbox hittar du matnyttig information kring föreningsarbete. Här hittar du allt från svar på vanliga frågor, föreningsmallar, verktygslådor m.m.


Hittar du inte det du söker? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Vad kan vi hjälpa er med?

Genom att samverka med oss i er verksamhet kan vi erbjuda hjälp och stöd i många olika former. Nedan ser du några exempel. Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer!


Utbildningar för styrelsen

Vi erbjuder t.ex. utbildningar för kassör, valberedning och ordförande. Hör gärna av dig till oss vid intresse eller för att få veta mer!


Låna våra lokaler

Vi har 8 lokaler med studierum, mötesrum och teknisk utrustning. Dessa har våra samverkande föreningar, organisationer och studiecirklar möjlighet att låna kostnadsfritt - kontakta oss så berättar vi mer!


Låna material och teknisk utrustning

Hos oss kan du låna allt från studiematerial till olika former av teknisk utrustning som kan behövas vid t.ex. hybridmöten.


Färdiga koncept på studiecirklar

Vi har ett stort utbud av färdiga koncept på studiecirklar som vi kan erbjuda till våra samverkande organisationer. Koncepten innehåller allt från studiematerial, arbetsplaner, studieplaner m.m.


Marknadsföring

Vill ni ha hjälp med att nå ut och sprida information om era arrangemang? Då kan vi hjälpa er! Genom att samarbeta med SV kan ni få tillgång till våra plattformar och sociala kanaler.


Administration och stöd

Vi hjälper gärna till att ta hand om anmälningar och bokningar när ni ska genomföra en aktivitet samt administrera löneutbetalningar till ledare och kulturarbetare. Ni får också del av vårt breda kontaktnät och vi erbjuda kostnadsfria ledarutbildningar till cirkelledare och föreningar.


Stöd vid projekt

Ska ni söka projektmedel? Vi har stor erfarenhet av att båda söka och genomföra projekt och finns gärna som stöd och bollplank.


Stöd för material, studiebesök m.m.

Vi kan stödja våra samverkande organisationer med viss mån av material eller ta delar av kostnader för studiebesök eller kulturarrangemang.


Vill du också samverka med oss? Hör av dig till din lokala verksamhetsutvecklare via länken "Kontakta oss" så berättar vi mer!

Utbildningar för dig i förening

SV:s Föreningsakademi 2024

Föreningsakademin vänder sig till dig som är aktiv en styrelse i en förening som samarbetar med SV. Under 2024 fortsätter vi att utveckla vår föreningsakademi för dig och din förening. Här hittar du utbildningar för dig som sitter i en styrelse, är förtroendevald eller medlem i en av alla de föreningar som har samarbetsavtal med SV.  


Material, metoder och tips

Det finns en mängd metoder, verktyg och inspiration kring vuxnas lärande, folkbildning och olika ämnesområden. Under inspirationssidorna kommer vi att samla både pedagogiska tips och goda exempel från SVs verksamhet som kan inspirera till nya arbetssätt och nya cirklar. Du får också checklistor, tips på verktyg, appar och metoder som går att använda i samband med digitala möten.

SV Kalmar läns digitala kulturkatalog

Vill du hyra in musiker, föreläsare eller annan typ av underhållare för ett arrangemang eller event? Då rekommenderar vi dig att kolla igenom vår digitala kulturkatalog! I kulturkatalogen har vi samlat kulturutövare som genomför olika former av kulturarrangemang och workshops i samverkan med oss på SV Kalmar län.

Tips på föreningsmaterial

Behöver ni lite tips på bra föreningsmaterial som ni kan använda i era studiecirklar? Vi har en mängd materialtips med färdiga studieplaner/arbetsplaner som ni kan erhålla från oss och som vi hoppas passar i er förening! Du ser några exempel via länken "Tips på föreningensmaterial" och hittar en massa inspiration i våra foldrar.


Hittar du inte det du söker? Kontakta din lokala verksamhetsutvecklare för fler tips och idéer!

Våra verksamhetsformer

Vi har tre olika verksamhetsformer i folkbildningen - studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet och kulturarrangemang. Klicka på länkarna för att läsa mer om respektive verksamhetsform eller för att ladda ner vår checklista.

Vår logotyp och samverkan-affisch

Behöver du vår logotyp för tryck eller webbpublicering? Eller en affisch där vår samverkan syns för t.ex. kulturarrangemang?

Då kan du ladda ner dessa nedan! Affischen går även att få utskriven på något av våra kontor - hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Samarbeten

I SV samarbetar vi med ett stort antal organisationer och föreningar, både på nationell och lokal nivå. Alla de föreningar vi samverkar med har sin grund i folkbildningens idé och och går i samma linje som vår värdegrund och vision. Den demokratiska uppbyggnaden och viljan till en bredare bildning är central, när vi samarbetar, planerar och genomför verksamhet.


På nationell nivå samarbetar vi med över 40 organisationer och föreningar. Utöver detta ingår vi i lokala samverkansavtal med ett flertal föreningar, både i större och mindre format. Här kan du läsa mer om alla organisationer SV har ett nationellt samarbete med. Du kan även se vilka föreningar vi samverkar med på lokal nivå.