Lättläst version saknas
Tillbaka

Aftonrodnad folkbildar för utveckling, glädje och gemenskap

I våra lokaler i Lindesberg huserar föreningen "Aftonrodnad Finska Pensionärer" sedan många år tillbaka. Här får du möta föreningens ordförande, Tuula, som berättar om föreningens verksamhet, samarbetet med SV och vad folkbildning betyder för henne. 

Körsång, bokcirkel och sittgympa är några av de aktiviteter som föreningen och dess cirka 40 deltagare ägnar sig åt. Under åren har SV Örebro län stöttat föreningen med lokaler, utbildningar och andra behov som har uppstått längst med vägen. Ett gemensamt arbete som har bidragit till en förening som ger glädje till många. 

Tuula Marjeta, ordförande i föreningen, berättar att samarbetet betyder mycket för föreningen och hon uttrycker stor glädje över möjligheten att vara i våra lokaler. Hon menar att det betyder så pass mycket att de inte hade varit en förening annars. 
aftonro.png
I BILD: Sirrka Tuohenmaa, Leena Lajha och Tuula Marjeta.

– SV betyder jättemycket för oss, ni har hjälpt oss under många år och format oss till den förening vi är idag. Och vi är otroligt tacksamma över att vi får vara i era lokaler, utan dem hade vi nog aldrig varit en förening idag. Det är så svårt att hitta bra lokaler här i Lindesberg, men här hos er känner vi oss trygga och det värdesätter vi högt, säger Tuula. 

Stefan Strömgren, verksamhetsutvecklare på SV Örebro län, blir påtagligt rörd när han berättar om föreningen. Och med all rätt, han får många fina ord från föreningen som menar att de inte kan få ett bättre bemötande än så här. 

Verksamhet som underhåller, tränar kropp & knopp och berikar

Tuula berättar att de är en aktiv förening som brinner för att skapa aktiviteter som ger deltagarna sammanhang och glädje. De har bland annat en kör, en bokcirkel och sittgympa. 

Körsång för alla med ett glatt humör!

Alla som vill är välkomna att sjunga i kören, det spelar ingen roll om man har några förkunskaper eller ej, huvudsaken är att man har ett glatt humör. 

– Om man bara har ett glatt humör så är det bara att hänga med och sjunga med oss! Vi tycker att det här med körsång är så kul, det är stor glädje i att få vara tillsammans och sjunga härliga låtar ihop, konstaterar Tuula. 

Hon berättar att kören brukade uppträda på äldreboenden innan pandemin och att de mest sjunger finska låtar. Men det är inte språket som är avgörande, hon upplever att de flesta uppskattar det, även de som inte förstår orden. Musik är ju ett språk i sig med en fantastisk förmåga att förmedla budskap och känslor. 

Sittgympa med inspiration från TV

Den som vill röra lite mer på sig är välkommen att delta på sittgympan och då har de aktiviteter för både kropp och knopp. Kroppen aktiverar de med olika rörelser och de hämtar inspiration från det populära SVT-programmet "Hemmagympa med Sofia".

– Det är lätta rörelser som alla kan vara med på för att motverka stelhet med mera, man är ju inte 25 längre, skrattar Tuula. 

Tuula fortsätter och berättar om gympa för knoppen. Då är det fokus på lästräning och olika ordlekar som stimulerar hjärna.

– Det är ju ofta så, när man blir gammal, att orden faller bort. Speciellt när man är tvåspråkig så kan det vara lite svårt ibland, så vi är många som tycker att det är väldigt bra och uppskattat med knoppgympa.

Bokcirkel som utvecklar och berikar

– Sen har vi vår bokcirkel där vi läser tillsammans, sedan diskuterar vi och tycker till. Det är väldigt trevligt och utvecklande att läsa tillsammans och bra för att hålla liv i läslusten. Även det är ju träning för hjärnan, säger Tuula. 

Folkbildning är att ge till varandra

Avslutningsvis delar Tuula med sig av hennes tankar om vad folkbildning är för henne. Hon berättar att det handlar om att utvecklas inom något som man brinner för, och menar att hon har utvecklats som person genom sina uppdrag i föreningen. 

– Jag känner att jag har utvecklats som ordförande i föreningen och som cirkelledare. Cirklarna och deltagarna ger mig så mycket i vardagen och vi ger till varandra i våra möten, avslutar Tuula.

Vi kunde inte ha sagt det bättre själva. För oss på SV är föreningslivet och deras eldsjälar en hjärtefråga. Vi hoppas att det blir många fler år tillsammans med de finska pensionärerna i Aftonrodnad.