Tillbaka

Alla har rätt att må bra: Glädje och gemenskap på Hjärtat i Kumla

Alla har rätt att må så bra som man bara kan utifrån sina egna förutsättningar. På dagligverksamheten Resurscenter, avdelning Hjärtat i Kumla, har unga personer med intellektuell funktionsnedsättning fått utforska olika teman som på olika sätt påverkar vår hälsa. Först ut var Färg och sinnen och terminen avslutades med Glädje och humor. 

Alla har rätt att må bra!

Pernilla L. Wedin, verksamhetsutvecklare, brinner för allas rätt till en god folkhälsa, hon påpekar även att det inte är en självklarhet att alla har tillgång till aktiviteter och resurser som får dem att må bra. 

– Folkhälsa är viktigt för alla, men det är inte lika tillgängligt för alla. Om man har en funktionsnedsättning så kanske man måste förlita sig på andras inställning till hälsa och det finns inte ett lika stort utbud av aktiviteter att tillgå. Så därför bestämde Ingela från Hjärtat och jag oss för att göra något lite extra för några av deras deltagare, med de resurser som vi har, berättar Pernilla.  

I BILD: Pernilla ute i naturen i Torsby.

Färg och sinnen

Terminens första träff handlade om Färg och sinnen, och vad passar då bättre än att ge sig ut i en färgsprakande höstpark?

– Vi tog en promenad i parken och tittade på alla fina färger på träden och plockade fina löv. När vi kom in pratade vi om våra favoritfärger och om hur vi tycker att olika färger påverkar oss. Blir man till exempel lugn av blått och grönt?, frågar Pernilla.

I BILD: En kastanj, blommor och löv i olika färger som de plockat på promenaden. 

Mat som njutning

Nästa tema var Mat som njutning och som grädde på moset så hade en av deltagarna fyllt år. Deltagarna var överens om att mycket frukt och grönt står högt i kurs, och att fisk och köttbullar med potatis gärna slinker ner. Men det går inte att förneka att pizza och hamburgare är väldigt smarrigt! 

– Vi passade på att duka upp till kalastema och slog på stort med fruktsallad och glass. Vi pratade om varför man måste äta och vilken mat som är bättre att äta framför annan mat. Sen får man ju inte glömma att man ska äta sånt som man blir glad av och i lagom mängd är det så klart okej med en och annan hamburgare, säger Pernilla. 

I BILD: Deltagarna sitter samlade kring ett bord med kalasvimplar och ballonger.

Musik och rörelse

Om det är något vi vet så är det att musik har förmågan att plocka fram känslor, förstärka sinnesställningar och att bidra till gemenskap. Musik kan skänka tröst och musik kan skapa glädje! Det samma gäller för rörelse, kroppen mår bra av att röra på sig och när vi gör det frisläpps endorfiner som får välmåendet att växa inom oss. 

– Den här gången fick alla önska sin favoritlåt och vi dansade och sjöng till olika låtar. Det var en salig blandning med allt från Här kommer Pippilångstrump till hårdrockslåten Hard Rock HallelujahDet är helt fantastiskt att se glädjen i deras ansikten, säger Pernilla. 

I BILD: Dans pågår, en av deltagarna har en huvudmask med stort svart hår.

Beröring och massage

Deltagarna har även utforskat temat Beröring och massage, närmare benämnt Taktil massage. Ingela och en av deltagarna, Ahmed, visade några olika rörelser och sedan fick de som ville prova att massera varandras händer. 

GLÄDJE OCH HUMOR
Sista träffen innehöll YouTube och roliga klipp och roliga historier – och många skratt och glada miner. 

I BILD: I bild syns tre händer, en person ger den andra handmassage. 

Tack för en underbar termin!

Det går inte att undgå att det här är en verksamhet som får Pernillas hjärta att slå lite extra hårt. Hon får ett stort leende på läpparna när hon berättar om träffarna och hon hymlar inte med att hon ser lite egen vinning i att leda gruppen genom de olika temana. 

– Det är helt fantastiskt, jag kan inte sticka under stolen med att jag gör det här nästan lika mycket för min egna folkhälsa. Att få se och dela deras glädje ger mig otroligt mycket, det är en riktig energiboost, avslutar Pernilla med ett stort leende. 


I BILD: Pernilla tittar in i kameran och ler stort. 

GLÄDJE OCH GEMENSKAP

Deltarna har utgått från SV Örebro läns egna studiematerial Glädje och gemenskap för att undersöka och prata om olika teman som på olika sätt påverkar vår hälsa. Materialet har använts av många olika grupper i vår verksamet och passar alla som vill utforska olika teman kring hälsa tillsammans med andra. 

Relaterade artiklar

 • Livet som vuxen med funktionsnedsättning

  Digitala samtalsträffar för anhöriga, sker tillsammans med FUB. Höstens första träff sker 8 september, tema "boende".

  Läs mer
 • MÅ BRA tillsammans med cirkelledaren Nathali...

  Vi vill skapa en mötesplats där vi på ett lustfyllt sätt kan testa och prata om det som får oss att må bra.

  Läs mer
 • Folkhälsa

  Vi erbjuder verksamhet inom anhörigstöd och arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet och främja livslångt lärande.

  Läs mer
 • Funktionsrätt

  Vi ger människor möjlighet att lära sig nya saker, skapa nya sociala kontakter och att vara delaktiga i samhället.

  Läs mer