Tillbaka

Anhörigcafé med besök från Patientbiblioteket

En varm onsdag i mitten av april var det dags för anhörigcafé med besök från  Patientbiblioteket på Universitetssjukhuset Örebro. Anhörigcaféerna är en mötesplats för anhöriga och närstående som vill finna stöd i varandra och dela tankar och erfarenheter. Träffarna ska vara positiva stunder för anhöriga med inslag av kultur.

FJORTON BESÖKARE kom för att ta del av boktips och samtal om böcker med Lena och Pernilla från Patientbiblioteket som hade laddat upp med en uppsjö av böcker inom olika genrer – och det märktes att det fanns ett stort intresse av att läsa bland besökarna.

MED INLEVELSE OCH ENGAGEMANG fick vi bekanta oss med ett par alldeles nya författare och några etablerade, vi fick besöka olika platser i Sverige och världen och vi fick ta del av personporträtt och vardagsskildringar – och givetvis en och annan deckare. 

maria-ostby.png– Lena och Pernilla trollband oss alla med deras fina och engagerade sätt att prata om böckerna och författarna. Jag blev sugen att läsa nästan allihop så jag passade på att anteckna för glatta livet. Det blir perfekt inför sommaren, säger Maria Östby, SV Örebro län.

MARIA BERÄTTAR ÄVEN att hon fick förmånen att prata med Pernilla och ett par bokintresserade besökare i pausen. Det visade sig att en av besökarna ofta besöker Patientbiblioteket, och hon hade fina lovord om de fina bemötandet och den höga service som man möts av.

I BILD: MARIA ÖSTBY, VERKSAMHETSUTVECKLARE SV ÖREBRO LÄN.

Patientbiblioteket ger service till patienter och anhöriga

Patientbiblioteket på USÖ ger service till patienter och dess anhöriga, samt personalen på sjukhuset. Lena och Pernilla berättade att de besöker olika avdelningar med sina boklådor för att tipsa om nya och gamla böcker och samtalar om livet. 

PATIENTBIBLIOTEKET FINNS i källaren via huvudentrén i M-huset. På plats i biblioteket går det även bra att läsa dagstidningar och tidskrifter samt använda datorerna (datorn är endast tillgänglig för de som är inlagda på sjukhuset).

BAKGRUND

Anhörigcaféer har erbjudits vid Anhörigcentrum i Örebro sedan cirka 10 år tillbaka, och är ett samarbete mellan Anhörigcentrum, Röda korset, Alzheimer Örebro och SV.