Tillbaka

Arbete mot ofrivillig ensamhet

Ensamhet är ett laddat ord med många innebörder. Susanne Johansson, föreläsare och cirkelledare, har egna erfarenheter av ofrivillig ensamhet. Hon har föreläst på SV sedan 2017 och i hennes föreläsningar varvar hon erfarenheter, fakta och humor.  

Ofrivillig ensamhet

Den ofrivilliga ensamheten är ofta svårare att komma åt och det krävs därför mer för att komma ur den. SV Örebro län har därför tagit fram en föreläsning och skapat en studiecirkel som behandlar ensamhet. Den riktar sig både till den som känner sig ensam, och till den som kanske möter personer som är ensamma.

Det är Susanne Johansson som föreläser och är studiecirkelledare.

– Jag har egen erfarenhet av ensamhet och min förhoppning är när jag delar med mig av personliga erfarenheter och perspektiv så skapas en öppning för dialog och kommunikation, och det är själva syftet, säger hon.

VARVAR MED HUMOR
Susanne Johansson har sedan 2017 föreläst kring bland annat hjärnan, hjärntrötthet, utmattning och oro. I sina föreläsningar varvar hon egna erfarenheter med fakta och humor.

– För mig är det viktigt att det inte får bli att man tänker ”de stackars ensamma” utan att man pratar om ensamhet, om hur samhället ser ut och om vilka strategier man kan använda sig av för att ta sig vidare. Jag ser alla människor som personer med hög potential, säger Susanne Johansson.

BILD: Susanne Johansson i profil.
FOTO: Örebro läns bildningsförbund.

Ensamhet.

Det är ett laddat ord med många innebörder. Många har erfarenhet av ensamhet. Vissa har valt ensamheten, andra drabbas ofrivilligt av den. Studieförbund och folkhögskolor har alltid varit en väg in i gemenskap och skapat en möjlighet att förebygga ofrivillig ensamhet.

– Men det betyder inte att det alltid är så enkelt som att man anmäler sig till någon kurs i engelska till exempel och så är problemet löst, säger Maria Östby, som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

BILD: Maria Östby tittar in i kameran och ler. 

Vi är varandras omgivning

En viktig grund som Susanne återkommer till är att vi människor är varandras omgivning. Därför passar föreläsningen även bra för den som möter ensamma människor, till exempel i sitt arbete.

– Vi har alla erfarenhet av att känna oss ensamma och vi alla kan också försöka bemöta vår omgivning på ett sätt som minskar ensamheten hos andra, säger Maria Östby.

Susannes föreläsning har tagit fram tar upp olika delar, som skam, och om att jämföra sig med andra. Den handlar om strategier för att skapa förändring. Den första föreläsningen har redan hållits och studiecirkeln är igång. Där kan man att prata om självvald och ofrivillig ensamhet, bemötande, kraften i att lyssna och självförtroende och självkänsla, samt retorik och kommunikation och om att våga vara sårbar.

– Det jag vill visa är att man kan skapa förändring, för alla har den kraften inom sig, säger Susanne Johansson.

ETT FÖRSTA STEG
– Vi börjar med det här som ett test och senare kanske vi kan rikta föreläsningar och material i studiecirkeln till olika målgrupper och behov, säger Maria Östby.

BILD: Två löv som flyter brevid varandra i vattnet.

TEXT: Örebro läns bildningsförbund.

Relaterade artiklar

 • Folkhälsa

  Vi erbjuder verksamhet inom anhörigstöd och arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet och främja livslångt lärande.

  Läs mer
 • Från ensamhet till gemenskap

  Vi erbjuder alternativa kontaktvägar och aktiviteter för att främja social gemenskap.

  Läs mer
 • Hälsofrämjande aktiviteter

  Vi arrangerar aktiviteter för att stärka den fysiska och psykiska hälsan.

  Läs mer
 • Plötsligt befann sig världens invånare i ofrivillig...

  Ofrivillig ensamhet är en prioriterad fråga inom folkhälsa och nu presenterar vi en ny föreläsning med tillhörande studiematerial.

  Läs mer
 • Alla har rätt att må bra!

  KUMLA: Folkhälsa är för alla, häng med till avdelningen Hjärtat för lite Glädje och gemenskap!

  Läs mer
 • Folkhälsa med människans bästa vän

  ÖREBRO: Hundskolan Light kombinerar frisk luft, motion och gemenskap med samtal, övningar och ny kunskap om hundar.

  Läs mer