Tillbaka

Ett liv fyllt av körsång

Vi är nog många som håller med om att sång och musik förenar människor och skänker glädje. I en av våra Må Bra-körer, Kilsbergssångarna, finns Birger Palmquist, 94 år och Lennart Wilson, 92 år. Birger har sjungit i kör i 72 år och Lennart var sju år när han sjöng i kör för första gången. Vi åkte ut till Latorp för att ta reda på vad som är hemligheten bakom ett liv fyllt av körsång.

Det är onsdag den 27 september klockan tio på förmiddagen och det är full aktivitet i Emilkapellet i Latorp. Körmedlemmarna har precis anlänt och de håller på att duka upp för fika. Vid bordet där Anders Ekstrand, körledare, Birger och Lennart sitter är det dukat med två extra kaffekoppar, vi är väntade. Det är härlig stämning i lokalen och det märks att körmedlemmarna trivs i varandras sällskap.

Kören har funnits sedan 2008 då Ulla-Britt Falk, tidigare kantor i Vintrosa, startade kören tillsammans med körsångare från Vintrosa. Ulla-Britt ledde kören i åtta år och vid 88 års ålder lämnade hon över taktpinnen till Anders. 

– Det bästa med Må Bra-körerna är att de ger mig otroligt mycket energi, det är en ynnest att få träffa så här positiva människor flera gånger i veckan. Och det här är ett glatt gäng som är väldigt glada över att sjunga tillsammans, säger Anders.

Körsång, livet och gemenskap med Birger Palmquist
Birger Palmquist, körsångare I september 1945 sjöng Birger i kör    för första gången, han var då 22 år gammal. Det var Birgers tvillingsyster Brith som bad honom att följa med på körövningen i Vintrosa kyrkskola då det var ont om manliga sångare i kören.

– Jag kände mig som hemma på en gång, jag blev uppskattad och tyckte om min roll som bassångare. Sedan dess har jag varit trogen min uppgift i Vintrosa kyrkokör. Det var också i kören som jag tio år senare träffade min blivande hustru Birgit, berättar Birger.

1952 tog Birger över familjeföretaget Haga Hönseri som han drev ända fram till 1998 då han gick i pension vid 75 års ålder. Utöver företaget har hans liv präglas av ett stort föreningsengagemang och han har bland annat ägnat sig åt teater, folkdans och frågor som rör hem & skola, och körsången alltid haft en särskild plats i Birgers hjärta.

– Jag brukar fråga mig själv vad jag gjorde bra här i livet – och det var att gå med i kyrkokören 1945! Idag betyder det mycket för mig att vara en del av Kilsbergs-sångarna, och det är naturligtvis gemenskapen som betyder väldigt mycket. Man får ett 20-tal nya vänner på en och samma gång när man är med en kör, och det är väldigt roligt, utbrister Birger glatt.

Den skönsjungande fängelsedirektören Lennart Wilson
Lennart Wilson, körsångareLennart har sjungit i kör sedan 1932 då han var sju år gammal och sjöng Staffansvisan i Bethelkyrkan i Malmö. Lennart berättar att han egentligen inte hade några planer på att gå med i en kör.  

– Jag tänkte inte göra det till en början. Men jag hade en kompis som jag brukade gå på bio tillsammans med och i filmerna fanns det massor med härlig musik som vi ville lära oss. När vi hade sett en film köpte vi noterna till musiken, sen satte vi igång, kompisen spelade piano och jag sjöng, berättar Lennart.

Lennarts musikintresse fanns kvar även i vuxen ålder och när han flyttade till Kumla 1964 började han sjunga i Glada kören.

– Vi uppträdde lite här och var, men det bästa var att uppträda på äldre- och demensboenden. Det var väldigt roligt att se vilken stor inverkan musik har på människor. Jag tänker på det än idag, hur de vaknade till liv och sjöng med till låtarna, säger Lennart med värme i rösten.

Lennart har en lång karriär, 1967–1990, som anstaltsdirektör på Kumlafängelset bakom sig. Under hans tid som direktör pågick ett arbete med att humanisera kriminalvården, man skulle frångå det opersonliga och sluta kalla internerna vid nummer och istället börja kalla dem vid namn.

­– Vi ville visa att det går att jobba tillsammans och jag var med och startade musik- och teaterverksamhet på fängelset. Sång, musik och teater förenar människor, jag var själv med och sjöng och uppträdde tillsammans med internerna, berättar Lennart.

Hemligheten bakom ett liv av körsång – gemenskap!
Lennart och Birger är eniga om att det bästa med att sjunga i kör är den sociala gemenskapen. Efter att ha spenderat en förmiddag med Kilsbergssångarna är det tydligt att kören har en viktig plats i körmedlemmarnas vardag. Utöver körövningarna ses gruppen en gång i månaden på Sveas Bageri & Konditori i Kumla, bara för att de trivs så gott i varandras sällskap.

– Och körsång är bra, för då kan man sjunga lite falskt utan att de andra hör, skämtar Lennart som trots det helst sjunger solo – Nat King Cole och Frank Sinatra är de stora favoriterna.


Kontaktperson
Anders Ekstrand
Körledare, Må Bra-körerna
073-033 60 20
anders_ekstrand@telia.com