Tillbaka

Ett stort tack till Rune, och varmt välkommen Agneta!

I vår verksamhet finns det eldsjälar bakom varje hörn och vårt kontor i Lindesberg är inget undantag. Där har SPF:aren Rune Åkerblom hållit ställningarna sedan 2012 och nu har han lämnat över till Agneta Andersson, även hon en stolt medlem i SPF Seniorerna Lindesberg och i välgörenhetsorganisationen LIONS.

DE HAR YTTERLIGARE EN GEMENSAM NÄMNARE, DATORN…

I början av november åkte verksamhetsutvecklaren Pernilla Löfquist Wedin till Lindesberg för att tacka Rune för hans otroligt fina insats i SV, och för att välkomna Agneta till gemenskapen. Och för att ta reda på lite mer, vem är egentligen Agneta och vad minns Rune från sin tid på SV?

Det visar sig att Agneta och Rune känner varandra sen tidigare eftersom de båda är medlemmar och verksamma i SPF Seniorerna Lindesberg. När Rune kände att det var dags att lämna över ”Lindekontoret” till någon annan vände han sig först till Agnetas man Arne och frågade om han var intresserad. Arne som är ordförande i SPF kände att hans tid redan var i anspråk och tipsade istället om sin fru, Agneta. Och så gick det alltså till när Agneta blev en del av SV Örebro län.

Ett berest hjärta som bultar för människors välbefinnande

agneta.pngAgneta berättar att hon har blivit en ”föreningsmänniska” på senare år genom sitt medlemskap i SPF Seniorerna Lindesberg, men att hon även har ett stort engagemang i Lions som samlar in pengar till katastrofdrabbade områden i världen.

– Lions startade i Lindesberg 1993 och jag anslöt mig 1998, så där har jag nästan varit med sedan starten. Vi gör många aktiviteter som att samla in pengar för att skänka till katastrofdrabbade områden världen över, berättar Agneta.

Med många års erfarenhet är Agneta idag distriktskoordinator för insamling av pengar som går till olika välgörande ändamål. Hon berättar även att hon har fått uppleva mycket genom Lions, det har blivit många resor och personliga utmaningar.

– Mitt engagemang i Lions har tagit mig ut på många resor i världen och jag har även utmanats på ett personligt plan, både av upplevelserna som man får med sig från en resa och andra erfarenheter. Det är till exempel en speciell känsla att stå inför 150 personer och berätta varför man vill att de ska skänka pengar till ett visst ändamål, fortsätter Agneta.

Utöver sitt engagemang i Lions har hon även arbetat i familjeföretaget med driften av deras butik. Hon minns tillbaka och berättar om företagets första dator som köptes in för att hantera ekonomin.

– Datorn tog upp hela kontoret, så stor var den! Utvecklingen går verkligen framåt, se hur små de är idag, utbrister Agneta.

Men drivkraften och engagemanget tar inte slut där. När flyktingvågen 2015 var ett faktum bestämde Agneta sig för att hon ville vara med och bidra, hon ville hjälpa till. Det resulterade i att hon har varit god man åt tre tjejer som kom till Sverige, en uppgift som både berörde och gav ny lärdom.

Ett stort hjärta med plats för många

Agneta berättar att hon har 10 barnbarn med ett spann från 32 år ner till 8 månader. Den rådande situationen som påverkar oss alla gör att hon tyvärr inte kan träffa sina barnbarn och det lämnar ett tomrum som gör att det lätt blir tråkigt.

– Jag är van vid att det händer mycket och att vara engagerad i olika saker. Mina barnbarn är mina guldklimpar och nu när jag inte heller kan träffa dem, eller sjunga i SPF-kören så har jag mycket tid över. Då känns det bra och roligt med ett uppdrag på SV. Det blir en ny och spännande lärdom för mig, för även om jag är aktiv i föreningslivet sedan tidigare så är folkbildning en ny erfarenhet som jag ser mycket fram emot, säger Agneta.

Från en eldsjäl till en annan

För åtta år sedan höll SPF Seniorerna Lindesberg ett möte och på plats från SV Örebro län var dåvarande avdelningschef Björn Brunnberg – även han en eldsjäl av högsta rang. På mötet efterlyste Björn någon som kunde sköta avdelningens lokala kontor i Lindesberg, en fråga som fick Runes fru, Monica, att börja fundera… skulle inte det där vara något för Rune? Idag minns Rune speciellt tillbaka till en tid på SV när alla ville gå datacirklar och delta i datakurser.

rune.png– Det var jättemycket datacirklar i början och alla ville gå en datakurs. Det var datorer till höger och vänster och det var ett väldans fixande med dessa datorer och helt plötsligt tog det slut. Nästan över en natt. Mycket märkligt, funderar Rune.

Kanske kan man tänka att den tidens behov var fyllt, åtminstone där och då. Idag lever vi i en verklighet där pandemin har gett en ”nyskjuts” till digitaliseringen och det finns ett stort behov och intresse, både hos seniorer och andra, att snabbt lära sig att hantera digitala verktyg för att kunna vara en del i samhället som fortgår i den digitala sfären.


STORT TACK för din tid på SV Örebro län!

Runes engagemang för ideella insatser har inte avstannat, men han kände att det var dags att lämna över rodret för SV-kontoret till någon annan.

– Det har varit mycket trevligt överlag att vara en del av SV. Det har passerat många föreningar och människor genom vårt kontor som har förgyllt min tillvaro. Det har varit väldigt roligt att möta alla men nu kände jag att det var dags. Det blir tråkigt när man gör saker på rutin, säger Rune.

Vill du bli mer digital?

Hör av dig till Pernilla på SV Örebro län om du och din förening/organisation vill ta ett första steg till att bli mer digitala. Vi kan stötta med digitala studiecirklar och studiematerial.

Kontakt
Pernilla Löfquist Wedin
Verksamhetsutvecklare
pernilla.wedin@sv.se 
070-855 55 06