Tillbaka

Föreläsning om Ingo lockade till minnen och gemenskap

Motorn inom folkbildningen är människors engagemang och vilja att dela sin kunskap med andra. Vi möter ständigt nya människor i olika sammanhang, kanske som en åhörare vid ett arrangemang eller en person inom en förening. När de vill engagera sig ytterligare genom att skapa aktiviteter tillsammans med oss får vi folkbildningen att växa. Här får du ta del av just ett sånt exempel. 

På SV Örebro län arbetar vi för att främja social samvaro för äldre genom folkbildning och kultur. 2019–2020 drev vi projektet God dag God dag. Minns du 50- 60- talet?, ett projekt som finansierades av Socialstyrelsen, och som beviljades nya medel för 2021, då gick projektet under namnet God dag God dag. Vi knackar på

Under den första projektperioden fick vi nöjet att stifta bekantskap med Peo, en man med ett stort intresse för boxaren Jens Ingemar Johansson, även känd som Ingo. En svensk boxarlegend som började som amatör men som sedan vann OS-silver och blev världsmästare 1959. 

Vi bestämde oss för att arrangera en föreläsning

maria-ostby.jpgMaria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, som har jobbat med båda projekten berättar att man bestämde sig för att arrangera en föreläsning tillsammans med Peo redan under den första projektperioden. Men det kunde bli verklighet först under hösten 2021 när restriktionerna lättade.

I BILD: MARIA ÖSTBY, VERKSAMHETSUTVECKLARE SV ÖREBRO LÄN.

FÖRELÄSNINGEN ÄGDE RUM DEN 26 OKTOBER och lockade totalt 15 personer som kom för att lyssna till Peo som plockade fram sin idrottsskatt om Ingo. På en gammal overhead-apparat visade Peo bilder och berättade om Ingos barndom, tonårstid och karriär. Han varvade med ljudklipp där vi fick lyssna, minnas och berätta om var vi befann oss vid de där spännande matchdagarna. 

Många dröjde sig kvar: "Det här var riktigt trevligt"

Efter föreläsningen är det många som tittar på de bilder och tidningar som Peo lagt fram längst bak i lokalen. Många dröjer sig kvar, tittar, pratar med varandra och frågar om det kommer fler liknande tillfällen. Tre män berättar hur mycket de uppskattar tillfällen som dessa. 

 ”Det är trevligt att få träffas och minnas tillsammans med andra. Man minns hur det var på den tiden, som liten grabb, hur man satt framför radion och försökte få in ljudet. Det här var riktigt trevligt!” 

– Att titta, lyssna och minnas tillsammans öppnar upp för samtal på ett lättsamt sätt. Det är tydligt hur vi kan fungera som mötesplats utifrån ämnen som intresserar. Det väcker glädje och skapar kontakt mellan människor, avslutar Maria.

 

Relaterade artiklar

 • Ett till år har passerat med God dag god...

  ÖREBRO LÄN: Under 2021 arrangerade vi promenader, träffar och föreläsningar för att främja social gemenskap för seniorer.

  Läs mer
 • FOLKHÄLSA

  Vi erbjuder verksamhet inom anhörigstöd och arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet och främja livslångt lärande.

  Läs mer
 • Hälsofrämjande aktiviteter

  Vi arrangerar aktiviteter för att stärka den fysiska och psykiska hälsan.

  Läs mer
 • God dag God dag

  Finansieras av Socialstyrelsen (2019–2020). Vi arbetar för att främja en social samvaro för äldre genom kultur.

  Läs mer