Tillbaka

Framgångsrika språkcirklar på Änglagård i Åsbro

Det är måndag förmiddag och vi sätter oss i bilen och åker till flyktingförläggningen Änglagård i Åsbro. Just nu är förmiddagens lektion i svenska i full gång.  Shahla Ojagh är cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan och jobbar med undervisning i svenska språket och svenska samhället på förläggningen Åsbro.

- Det är mestadels män på lektionerna på förmiddagarna, för kvinnorna sover längre, skrattar Shahla som har lektioner både förmiddagar och eftermiddagar under veckorna.

På dagens lektion är det frågeord som ligger i fokus. Shahla går igenom orden Vem, Vad, Vilka, Vilken och ställer frågor till deltagarna som får svara. Efter bara några veckor har deltagarna lärt sig en hel del svenska och kan nu kommunicera på ett helt annat sätt än när de kom till Sverige.

- Jag tycker det är bra att Studieförbundet Vuxenskolan uppmärksammar detta problem i samhället och gör skillnad. Detta gör att människorna här får bli en del av svenska samhället mycket snabbare, säger Shahla.

Varje vecka genomförs närmare 20 timmar undervisning i svenska språket på en förläggning i Örebro län, och fler är på gång. Det här är bara början. Det vi såg idag får oss att åka hem igen med en varm känsla i kroppen. Vi gör verkligen skillnad!