Lättläst version saknas
Tillbaka

Från Buster till OS-medaljör - föreläsning om läsningens betydelse

Idag gästades Tullängsgymnasiet av före detta höjdhopparen och OS-medaljören Stefan Holm från Karlstad universitet och Tomas Svensson och Pär-Yngve Andersson från Örebro universitet. Föreläsningen är en del i projektet på skolan som ska höja läsförståelsen hos eleverna.

Innan jul fick eleverna en föreläsning av Pamodou Badji och nu var det dags för lärarna.

Stefan berättar om sitt första möte med läsningen i tidningen Buster. Han började intressera sig för karaktärerna i tidningen som tydligen var namn på riktiga författare. Det resulterade i att han sen också ville läsa dessa författares böcker.

Den "riktiga" läsningen började när Stefan gjorde lumpen. Den första boken som han läste var Scifi-boken "2001 - a space odyssey".

Under karriären som höjdhoppare kände han ett behov att strukturera upp dagarna och framförallt rutinerna inför tävlingarna, både före, under och efter. En dålig uppladdning är t.ex. enligt Stefan att spela FIFA och bli irriterad på att motståndarna vinner. Böckerna blev istället ett medvetet val för uppladdning.

Varje gång han reste till en ny plats för att läsa valde han omsorgsfullt ut en bok som utspelade sig på just den platsen. Som t.ex. när han tog OS-guld i Athen. Precis innan han hoppade sitt guldhopp den dagen läste han den sista sidan i boken "Olympics in Athen".

Vad tycker ni om läsprojektet och föreläsningarna som anordnas?

- Kul initiativ och alltid bra med inspiration, säger Lillian Johansson Ferm, lärare särskolan och Katarina Svensson assistent.

- Jättebra med inspiration. Att kunna läsa böcker är ju bra för alla, oavsett vilket ämne man läser, säger Åke Lindqvist lärare i matte, Anna Orehult lärare i idrott och hälsa och Liselott Svensson lärare i samhällskunskap och historia.

Katarina Svensson och Lillan Johansson Ferm.

Åke Lindqvist lärare i matte, Anna Orehult lärare i idrott och hälsa och Liselott Svensson lärare i samhällskunskap och historia.

 

Ken Dahlberg, rektor bygg- och anläggningsprogrammet och Helena Salo Ohlsson, förstelärare.