Lättläst version saknas
Tillbaka

Från London till Örebro, med ett hjärta som slår för teatern!

Vi fick en idé. Vi ville starta en studiecirkel som ger deltagarna möjlighet att kliva in i teaterns magiska värld och förarbetet som sker innan ridån går upp. Vi annonserade efter en cirkelledare kom i kontakt med Ellen Freed, en teatersjäl och livekonstnär som nyligen landat i Örebro efter en lång period i London. 

ELLEN UPPTÄCKTE TEATERN redan i mellanstadiet då hon gick med en amatörteatergrupp. Sedan dess har hennes kreativa ådra tagit henne till London varifrån hon jobbat med livekonst i 12 år. Hon har ställt ut och framträtt med över 100 produktioner på bland annat konstgallerier och teatrar internationellt sedan 2011.

VILKEN LYCKOTRÄFF i vår jakt på cirkelledare! Vi har ställt några frågor till Ellen för att du ska få lite mer insikt vem som kommer att leda studiecirkeln "Inte BARA en föreställning"

Kände du till SV innan du svarade på vår annons?
Nej, men jag har ganska nyss flyttat tillbaka till Sverige från en lång period i London, så jag har mycket roligt att upptäcka i Örebro.

Vad var det som lockade dig till att bli cirkelledare för studiecirkeln "Inte BARA en föreställning"?
Det är en jätterolig möjlighet att i grupp fördjupa sig i teaterns arbete, och få insyn tillsammans med andra nyfikna.

Vilka förhoppningar har du på cirkeln?
Att alla deltagare, inklusive mig själv, får uppleva oväntade möten och samtal.

Varför teater? Vad är det som gör att du dras till den kulturformen?
Spänning. Det kan bli farligt på teater. Jag sögs in i amatörteatern redan i mellanstadiet, i Nora Amatörteatersällskap, så det är ett djupt rotat språk i mig.

Har du någon favoritpjäs – antingen att ta del av som publik, eller att framföra? Kanske både och?
Just nu är min dröm att sätta upp någon av Mare Kandres pjäser. Annars är jag väldigt kär i Suzanne Ostens verk, Buster Keaton på månen på Unga Klara var hjärtskärande bra. Teatervalvets Törnrosa i Wadköping var fenomenal, precis lagom läskig och rolig.

Du har jobbat med livekonst i 12 år, vill du berätta lite mer?
2011 grundade jag konstkollektivet New Noveta i London tillsammans med brittiska konstnären Keira Fox. New Noveta existerar någonstans mellan konstformer, med stort inflytande från dans, performance, teater, installation, klubbliv, ritualer, subkulturern mode med mera.

Vi har ställt ut och framträtt med över 100 nya produktioner på bl.a. konstgallerier och teatrar internationellt, samt släppt skivan Room Sounds med samlade kompositioner från tidigare verk.

VÄLKOMMEN TILL SV ELLEN,
och lycka till med studiecirkeln!

Inte BARA en föreställning

En studiecirkel som vi hoppas kommer att bli ett återkommande inslag hos oss på SV Örebro län. Vår önskan är att vi ska få möjlighet att fördjupa oss i olika föreställningar, deras manuskript, dramaturgi och det arbete som sker innan ridån går upp. 

FÖRST UT: Kung Lear, med Örebro Teater.

EN STUDIECIRKEL I SAMARBETE MED ÖREBRO TEATER.