Tillbaka

Frigörande dans under bar himmel

Under året har Gunilla Liljerås, utbildad dansinspiratör och cirkelledare för Frigörande dans väckt danslust hos våra deltagare både online och under bar himmel. Frigörande dans innebär att dansa helt utan koreografi och att följa kroppens impulser, man utgår från sin aktuella dagsform och deltar helt på egna förutsättningar. 

"Jag känner att jag har gett mig själv kärlek, är alldeles varm i kroppen" 
" Jag var stressad när jag kom men känner mig så avslappnad nu"

Stoppades inte av pandemin

Ska man "lägga hatten på hyllan" bara för att en pandemi tagit världen i sitt grepp? Inte om du frågar cirkelledaren Gunilla! Vi har tidigare berättat att vi har arrangerat Frigörande dans online tillsammans, och när restriktionerna lättade flyttade dansen ut i den verkliga världen. Närmare bestämt till den vackra miljön vid Hallsbergs Hembygdsgård. 

– Efter att ha dansat från maj till mitten av juli var det dags att ta semester, både från mitt jobb som boendestödjare och från dansen. Efter fyra veckors ledighet var jag väldigt glad att komma igång igen, åter igen tillsammans med SV Örebro län. Det kändes så himla bra att fortsätta tillsammans igen, och i cirkelform, då det fungerat så bra, berättar Gunilla. 

I BILD: Gunilla dansar utomhus med en rosa sjal med ryggen vänd mot kameran. 

Höstens sista utomhusdans

Den 26 september var det dags för höstens sista utomhusdans. Deltagarna har dansat tillsammans under bar himmel, med allt vad det innebär; sol, vind och vatten från ovan. Under senhösten har dansandet fortsatt inomhus i lokalerna på Bra & Begagnat Sydnärke, Hallsberg. 

– Vändret har inte alltid varit det bästa, men när man dansar i medveten närvaro känner man naturligtvis om det regnar, blåser eller om solen skiner. Man uppmärksammar vädret utan att dömma och värdera, och då blir även det tuffa vädret mer okej, säger Gunilla. 

I BILD: Gunilla dansar utomhus med en rosa sjal och tittar ner mot marken. 

Dans efter din dagsform

I Frigörande dans dansar man helt utan koreografi, det finns inget rätt eller fel. Du dansar din dans med rörelser som du känner att du vill dansa till de olika varierade dansrytmerna. Du dansar som som du känner just nu helt utifrån din dagsform. Dansinpiratören leder dansen och inspirerar till olika rörelser som kroppen mår bra av, men du väljer själv om du vill följa ledarens förslag eller inte. 

VARFÖR FRIGÖRANDE DANS?
Är du stressad, känner du dig spänd eller har du kanske en diffus smärta i kroppen som stör dig på olika sätt i din vardag? Är du ofta så trött att du har svårt att ta tag i saker? Tycker du om att röra dig till musik?

– Då har du inget att förlora, ge Frigörande dans en chans. Du ger dig själv en avstressande stund då du helt fokuserar på dig själv genom en aktivitet som gör gott både för kroppen och själen, avslutar Gunilla. 

REFLEKTIONER FRÅN DELAGARE
"Jag känner att jag har gett mig själv kärlek, är alldeles varm i kroppen"
"Jag var stressad när jag kom men jag känner mig avslappnad nu"
"Det är lugnt här inne hos mig"
"Jag har inte vågat dansa som ung men nu har jag vågat och jag tycker om det"
"Så skönt att man får göra som man vill, inga måsten"
"Jag känner sån frihet när jag dansar"


I BILD: Gunilla dansar utomhus med en rosa sjal och tittar in i kameran.