Tillbaka

Fyllt till bredden av musik och skratt på äldreboendet Solbacka i Kumla

Varje torsdag fylls lokalen på Solbacka äldreboende till bredden av personer från både boendet och utifrån. De samlas för att tillsammans lyssna på musik, skratta och väcka gamla minnen till liv.

Denna torsdag gästar Kaisa och Peo Holmgren boendet för att spela och sjunga gamla godingar från förr och berätta historier från sitt eget liv som får besökarna att skratta.   

Kristina Källman från Väntjänsten i Kumla berättar att de anordnar dessa musikträffar en gång i veckan på boendet och att det ofta är välbesökt. Denna torsdag har det kommit över 40 personer för att ta del av Kaisa och Peos uppträdande.

- Många tror att äldre bara vill höra gamla tråkiga visor, men det som verkligen får dem att gunga är rock´n´roll och Elvis, säger Kristina.

Kristina fortsätter att berätta om det fina i att se de äldre gunga med och vakna till liv med hjälp av musiken.

- Många här inne är demenssjuka och säger kanske inte ett ord i vanliga fall, men när de hör musik som de känner igen kan ett finger eller fot börja stampa med.

Väntjänsten Kumla har idag verksamhet i hela kommunen på olika träffpunkter. Verksamheten sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och andra studieförbund.

Britt Björklund och Kurt Olsson är två av besökarna för dagen och kommer hit nästan varje vecka.

- Det är roligt när det händer något och man får komma ut och träffa folk. Jag brukar se i tidningen om det är något intressant att gå på, säger Britt som bor på ett boende i närheten.

Info om Väntjänsten Kumla kommun
Väntjänsten i Kumla är en ideell frivillig sammanslutning. Den utför olika uppdrag kostnadsfritt och arrangerar områdesträffar för pensionärer och andra daglediga. Väntjänsten i Kumla startade hösten 1989 och drivs av Kumlas pensionärsföreningar PRO, SPF och RPG samt Röda korset. Väntjänsten är en ideell och frivillig sammanslutning. Väntjänstens målsättning är att hjälpa till med praktiska göromål, skapa gemenskap mellan människor och föra sin svagare väns talan.