
Jag har fått rättspsykiatrisk vård
Torsdagen den 25 februari var det äntligen dags att starta årets omgång av vår föreläsningsserie Det vi inte pratar om. Denna kväll gästades vi av Emelie Lundin och Sten Lundin från projektet Inflytande i rättspsykiatrin, som syftar till att öka brukarinflytandet för patienter och anhöriga i rättspsykiatrin. Kvällen inleddes med en presentation av projektet och en beskrivning av rättspsykiatrin, vem vårdas där och vad innebär begreppet “allvarlig psykisk störning”?
- Längre ner kan du ta del begreppsförklaring och utdrag från föreläsningen.
Det var närmare ett 50-tal deltagare från norr till söder som klivit in i det digitala rummet för att få lyssna till Sten som lättsamt och öppet berättade om sina erfarenheter av rättspsykiatrisk vård. Vi fick lära känna Sten som utbildat sig och arbetat inom vården och socialpsykiatrin. Året 2010 insjuknar han i ett dåligt mående och söker hjälp. Medicineringen hjälper inte och den psykiska ohälsan eskalerar, vilket leder till en händelse där han grips av polisen och en paragraf 7 utredning följer (en rättspsykiatrisk undersökning).
Vi får sedan ta del av rättsprocessen och får förståelse för vilken betydelse en kunnig advokat har både för klienten och anhöriga. Med hjälp av behandlingar, program, stödpersoner och arbetsträning kommer Sten tillbaka.
“Det går att leva ett bra liv med kontinuerlig återhämtning och rätt stöd”
Föredraget avslutades med frågeställningar och vi väljer att ta med oss just denna, Stigma förstör så mycket för både individ och samhälle, hur kommer vi tillrätta med det?
STORT TACK till Sten och Emelie för att ni bidrog till ökad kunskap, förståelse och nya möten mellan människor! Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete och fler tillfällen att lyfta detta viktiga område!