Lättläst version saknas
Tillbaka

Kor och traktorer framför "gangstas" och bling bling med rapparen Osten af

Under tre dagar i slutet av januari föreläste rapparen Fredrik ”Osten af” Engström för elever på Tullängsgymnasiet som en del i vårt gemensamma läsprojekt med skolan. Genom projektet vill vi öka ungdomars läslust och läsförståelse genom inspirerande förebilder och föreläsningar.

Som artist har Fredrik "Osten af" Engström alltid gått sin egen väg. Istället för att försöka efterlikna den ofta hårda ”gangstastilen” som kännetecknar många kända rappare hittar han sin inspiration i vardagen och i böcker. Osten af inledde sin föreläsningsturné på Tullängsgymnasiet i fredags den 26 januari. Han startade starkt och modigt med en rap om uppväxten.

– Jag undrar om detta någonsin gjorts förr. En rap i klassrumsmiljö, kl. 8.30 på morgonen, under lysrörens starka sken, funderar Åsa Norlund, bibliotekarie på Tullängsgymnasiet.

Musiken strömmar försiktigt ut från de små vägghögtalarna. Fredrik berättar öppenhjärtigt om sitt liv som började ganska trassligt. Han beskriver sig som en "Emil i Lönneberga" där alla förväntade sig att han skulle ställa till med hyss, och självförtroendet rasade. Idag är han ett levande bevis på att morötter fungerar bättre än bestraffning. För senare i livet när han fick positiv uppmärksamhet för sina texter kom vändningen.

Läs Håkan Nesser och bli en ninja på språk
Böcker och läsning ledde till vassare låttexter och han utvecklades till en "ninja i språk" och fick bättre betyg. Särskilt Håkan Nessers böcker inspirerade till ett rikt språk. 

– Hans böcker kryllar av synonymer och för mig öppnades en ny värld. I böckernas värld hittade jag hem. Jag fick bättre koncentration, nya ord och mycket annat på köpet, berättar Fredrik.

Kor och traktorerframför "gangstas" och bling blig
Att vara sig själv är av Osten af:s ledord. När man har kor och traktorer utanför fönstret kändes det inte naturligt att rappa om "gangstas" och bära tunga guldkedjor. Istället skapade han rap på svenska om livet på landet. 

Osten af gick hem hos eleverna
Osten af:s föreläsningar möttes av positiva reaktioner bland eleverna och Fredrik berättar att många kom fram för att ställa frågor när föreläsningen var slut. Eftersom projektet syftar till att öka elevernas läslust blev vi extra glada att några frågat om Fredriks boktips, Vindens skugga, och att de funderar på att läsa den.

...och hos lärarna
Även lärarna vittnar om att det var lyckade föreläsningsdagar. "Eleverna satt tysta och lyssnade till 100 procent. Fredrik fick bra kontakt med eleverna och pratade om allt från drömmar och bokläsning till att vara sig själv".  

Foto, header: Daniel Lindqvist

Logotype Tullängsgymnasiet