Tillbaka

Körsång utomhus i solsken

När coronaviruset satte stopp för MåBra-körerna och Odd Fellow-kören, att både ses och att uppträda, stannade de inte upp. Tillsammans med SV Örebro län tänkte man istället på vilka möjligheter som fanns till att sjunga och uppträda på ett bra och säkert sätt. Efter att ha testat att sjunga tillsammans digitalt genom programmet Teams kom erbjudandet om att uppträda utomhus på Rostahemmet i Örebro.

När kören äntligen fick samlas igen utanför Rostahemmet var det stor glädje över att få ses. Om det varit möjligt hade det blivit ett garanterat kramkalas! Nu fick distanskramar och hälsningar med armbågar och fötter duga innan det var dags att sjunga, även då på behörigt avstånd från varandra.

Härlig vårsång spred sig överområdet

På framsidan av Rostahemmet hade boende samlats både ute i det gröna och på balkonger för att få lyssna till härlig vårsång. Körledaren Anders Ekstrand inledde musikstunden med låten Bättre och bättre dag för dag, en passande låt. Andra klassiska låtar som Sjösala Vals, Oxdragarsång och Leende guldbruna ögon bjöd kören på.

– Det känns bra att få sprida glädje i dessa tider. Vi är glada både över att få vara ute och sjunga, och givetvis att vi får ses själva med. Körerna längtade efter att få sjunga och boendena längtade efter att få höra sång, så det var en enkel ekvation att lösa, berättar Anders Ekstrand, körledare hos SV Örebro län.

Vi vill glädja och berika med kultur!

Efter uppträdandet på Rostahemmet har kören även sjungit under klarblå himmel  och i strålande solsken för boenden på Letälvsgården i Degerfors och Berggården i Örebro.

– Vi vill glädja och berika människor med kultur! När vi på grund av pandemin inte kunde komma in till vårdboenden och trygghetsbostäder för att sjunga fick vi tänka om och tänka nytt. Med tanke på restriktionerna som är för de äldre, och därmed en stor risk för att känna sig ensam och isolerad blev det tydligt när körerna uppträdde hur mycket musik och kultur kan skänka glädje och gemenskap, berättar Emelie Eklind, kommunikatör på SV Örebro län.