Tillbaka

Kosläpp på Bråtners gård

Söndagen den 5 maj var vi på Bråtners gård utanför Svartå för att sända live från årets kosläpp som i år inte kunde vara öppet för allmänheten på grund av corona. Gården drivs av Morgan och hans två bröder tillsammans med deras pappa. De har cirka 150 mjölkkor och sex olika raser, totalt har gården runt 500 djur.

På SV Örebro län samarbetar vi med Bråtners gård genom projektet Matchning mot jobb där vi verkar för att förmedla jobb inom alla branscher, finansierat av Tillväxtverket. Vi är väldigt glada över att vi kunde gå samman för att sända live från årets kosläpp och bidra till att sprida lite digital glädje – och en känsla av frihet. Något som känns extra viktigt i en tid som i stort och mycket präglas av olika restriktioner till följd av corona.

– VI STÄLLER INTE IN, VI STÄLLER OM –

Grinden till ladan öppnas

När grinden till ladan öppnades studsade korna ut i omgångar, för att förhindra skador släpper man nämligen inte ut alla på en gång. Och när 150 lyckliga kor kastar sig ut på grönbete gäller det att inte stå ivägen. Glädjen är total och man kan riktigt se hur glada de är över att få komma ut. De hoppar, stångas och rullar sig i gräset.

Morgan berättar att man har sex olika sorters kor på gården och att alla har sina speciella egenskaper. Han påpekar att djurhållning är en viktig del i att bevara landskapet och att både djur- och jordbruk blir en allt viktigare del för ett fungerande samhälle.

Kosläpp lockar många

På Bråtners gård har man har anordnat kosläpp i fyra-fem år och vanligtvis är det över tusen personer på plats för att titta på korna, fika och umgås. Med anledning av corona var vi bara omkring tjugo personer på plats som deltog i arbetet med kosläppet. Vi sände kosläppet på vår Facebook-sida och fick ett otroligt fint gensvar av de som tittade live och i efterhand. Inslaget har i skrivande stund nått över 4 000 personer och lett till över 2 000 interaktioner.

– SE KOSLÄPPET –
Om du har missat inslaget kan du se det på vår Facebook-sida SV Örebro län

Vi gör vårt bästa för att ställa om

Vi på SV Örebro län är glada och tacksamma över att så många har tagit del av inslaget och kommit med glada tillrop. I tider som dessa gör vi vårt bästa för att ställa om och möta upp behov hos våra samverkande parter och vi gör vårt bästa för att sprida glädje och kultur.