Tillbaka

Kultur för seniorer i Örebro län

Nu har vi levt med pandemin i ganska exakt två år och vi alla har anpassat oss både privat och i arbetslivet. Några som har drabbats hårt av pandemin och dess restriktioner är seniorerna på länets Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder. Redan 2020 gick vi samman med ABF Örebro län, med stöd från Region Örebro län, i ett projekt för att erbjuda de äldre olika kulturaktiviteter. Ett projekt som avslutades 2021. 

Stefan Strömgren, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att projektet ligger honom varmt om hjärtat, och att det har varit ett arbete som har haft stor betydelse för många. Det har dels handlat om att främja den psykiska hälsan och att jobba för social gemenskap och glädje för de äldre, och dels om att stötta olika kulturaktörer vars arbete stannade upp när folk inte fick samlas längre.

stefan-stromgren.jpg– Syftet med projektet har varit tvådelat kan man säga. För det första så ville vi göra vad vi kunde för de äldre som blev väldigt isolerade till följd av restriktionerna. Samtidigt ville vi bidra till att olika kulturaktörer, så som musiker, fick möjlighet att jobba när alla deras uppdrag ställdes in, berättar Stefan. 


I BILD: STEFAN STRÖMGREN, VERKSAMHETSUTVECKLARE SV ÖREBRO LÄN.

Musik under bar himmel

Sedan projektet startade i juni 2020 har vi varit på plats i flera kommuner för att underhålla utomhus, främst med musik då det har varit väldigt efterfrågat. Genom att ställa om till utomhusarrangemang och ett gott samarbete med de olika boendena har allt kunnat genomföras på ett säkert sätt. 

I SEPTEMBER 2021 gick projektet i mål med två tillfällen i Degerfors och fyra i Karlskoga. Under projektperioden har fler olika artister varit ute och uppträtt. 

– Det har varit en härlig upplevelse med mycket glädje och kärlek genom sång, musik och dans, säger artisten Gary D. Pearson som uppträdde på de avslutande spelningarna. 

Härlig stämning

Att Gary och de andra artisterna var ett välkommet avbrott i vardagen råder det inget tvivel om. Boendena hade ställt till med fest när det var dags för musik och det bjöds på gofika, gott kaffe och svala drycker. Och inte minst ett riktigt gott humör som fyllde atmosfären på alla bakgårdar och trädgårdar. 

DEGERFORS

DEN 16 SEPTEMBER arrangerade vi två tillfällen i Degerfors och underhöll 54 personer med toner från Elvis och andra härliga låtar från 50- och 60-talet.

Tina Eriksson som är aktivitetssamordnare i Degerfors berättar att det blev härlig spontandans och många fina minnen som kom upp till ytan. Hon säger att arrangemang som dessa är av stor betydelse för de äldre, det ger dem glädje under en lång tid.

RINGAR PÅ VATTNET UNDER 2022
Det lyckade samarbetet har skapat förutsättningar för ringar på vattnet under 2022 med mer musik, föreläsningar och förhoppningsvis studiecirklar på boenden i Degerfors. 

KARLSKOGA

FYRA TILLFÄLLEN I SEPTEMBER 
Gary var på plats för att underhålla i Karlskoga under fyra tillfällen i september 2021. Totalt nåddes 82 personer av hans sång och musik, och ett tillfälle var speciellt uppskattat. 

JÄNKARE OCH TIDSENLIGA KLÄDER
Nina Bäckman (iklädd vit skjorta med prickar), aktivitetssamordnare i Karlskoga, berättar att man bjöd in personer med gamla "veteranjänkare" till ett tillfälle. Gary körde fullt ut med 50-talsmusik och personalen klädde sig i tidsenliga kläder. 

Det var en total succé. Det blev dans, musik och V8:orna mullrade i bakgrunden från de gamla jänkarna. En riktig toppendag för alla att minnas. 

FLER RINGAR PÅ VATTNET UNDER 2022
Precis som i Degerfors så var sommarens aktiviteter varmt uppskattade och även här hoppas vi på ett fortsatt samarbete för att ge de äldre en än mer guldkantad tillvaro.

I BILD: PERSONAL VID SKRANTA VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE TILLSAMMANS MED GARY D. PEARSON (2:a f.h). FOTO: KARLSKOGA KOMMUN.

TILL ARTIKEL OM EVENEMANGET

Relaterade artiklar

 • Musik för att motverka social ohälsa

  ÖREBRO: Över 30 sommarspelningar och 9 julkonserter för seniorer på uppdrag av Örebro kommun.

  Läs mer
 • Kommunen önskade digitalt föredrag

  KARLSKOGA: En önskan om ett digitalt föredrag under Seniorveckan blev verklighet genom samverkan.

  Läs mer
 • Vecka 36: Fem år i rad är en tradition!

  ÖREBRO LÄN: Årets föreningsvecka inom funktionsrätt var helt digital och genomfördes via Zoom.

  Läs mer
 • Seniorkraft: För ett hälsosamt åldrande!

  ASKERSUND, HALLSBERG: Vi har deltagit vid Seniorkraft sedan 2017 för att berätta om folkbildningens arbete och möjligheter.

  Läs mer
 • iMAGO breddar perspektivet på kultur!

  ÖREBRO LÄN: Vi samverkar med föreningen Kultur och Kvalitet sedan 2021 för att bidra till att bredda perspektivet på kultur.

  Läs mer
 • Vi skapar ringar på vattnet

  ÖREBRO LÄN: Vi har varit med och skapat (rock)ringar till ett stort konstverk till OpenArt 2022.

  Läs mer