Tillbaka

MÅ BRA tillsammans med cirkelledaren Nathali EK

cirkelledare-nathali-ek.pngFläder, bugg, träning, drömmar om ett hus, vänner och familj, kvällar framför mornar, kaffe, höga skratt och naturen är sånt som får cirkelledaren Nathali Ek att må bra. Hon leder studiecirkeln Må bra som är en del av vårt koncept FRITID som vänder sig till unga personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

Må bra-cirkeln har lockat deltagare sedan 2019, årets studiecirkel som startade i februari sattes senare på paus till följd av Covid-19. Men varken deltagare eller ledare ville låta viruset sätta stopp för deras väg mot ett bra mående. Efter sommaren hade de kommit fram till ett upplägg utomhus för att kunna avsluta studiecirkeln på ett säkert sätt.

– Det är viktigt att att målgruppen får mer kunskap inom området hälsa. För många kan det finnas stora och små hinder för att tillgodogöra sig kunskap och man är hänvisad till andras inställning i ämnet. I den här studiecirkeln får du som deltar, på ett lustfyllt sätt lära dig mer och reflektera kring olika faktorer i vardagen som påverkar din hälsa, säger Nathali Ek, cirkelledare.

VAD FÅR DIG ATT MÅ BRA?

Efter stor efterfrågan är de igång med en ny cirkel om fem träffar

– Vi vill skapa en mötesplats där vi på ett lustfyllt sätt kan testa och prata om det som får oss att må bra. Vi gör roliga saker tillsammans och lär oss mer om hälsa. Det kan vara allt från att grilla korv till utomhusaktiviteter och snack om olika saker berättar Nathali, cirkelledare.

Bilder från sensommarens och höstens utomhusaktiviteter. Stärkande promenader och korvgrillning vid Oset, Örebro.
Bilder från sensommarens och höstens utomhusaktiviteter. Stärkande promenader och korvgrillning vid Oset, Örebro.   

ÄR DU NYFIKEN PÅ NATHALI? – VI HAR STÄLLT NÅGRA FRÅGOR!

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag älskar fläder, tycker att bugg är grymt kul, tränar för att må fint, drömmer om ett hus (i alla fall en sommarstuga) vid vattnet, prioriterar vänner och familj, föredrar kvällar framför mornar, är beroende av kaffe, skrattar högt och ofta högst, är spontan i den mån de går och får en skön känsla inombords när jag är ute i naturen – gärna promenerandes med termosen i högsta hugg!

Vad har du för upplägg?

– Jag försöker lyssna in och göra så mycket som möjligt baserat på deltagarnas önskemål, samtidigt så bör det vara i symbios med de jag vill att cirkeln ska innehålla. Jag försöker få till en balans.

– Jag försöker hjälpa till att skapa, och väcka, individuella förutsättningar för att deltagarna skall få en balanserad hälsa. Det försöker jag att göra med olika teman för dagen. Det kan vara allt mellan rörelse, prat om kost, snack om olika saker eller umgänge utomhus med till exempel korvgrillning och lekar.

"RÖRELSE, PRAT OM KOST, SNACK ELLER UMGÄNGE UTOMHUS"

Vad lockar med att vara cirkelledare?

– Jag tycker det är kul att träffa människor och som cirkelledare får man träffa en hel del goa människor. Hälsa innebär så mycket och om jag kan inspirera någon till att må bättre och få en inblick i sin hälsa så är det något väldigt fint.

"SOM CIRKELLEDARE FÅR MAN TRÄFFA EN HEL DEL GOA MÄNNISKOR!"

Vilken respons får du från deltagarna?

– Min uppfattning är att de gillar träffarna. Att träffa varandra och kanske till och med nya vänner. Att se deras leenden och skratt ger en hint om att träffarna är uppskattade, att deltagarna dessutom ville fortsätta i höst är ju ett schysst betyg!

"ATT SE DERAS LEENDEN OCH SKRATT […] ÄR ETT SCHYSST BETYG!"

Har du något guldkorn att dela med dig av?

– Det är svårt att välja ett. Jag får så mycket energi av dessa träffar! Det är hälsosamt strössel för mig, rakt igenom. Feedbacken jag får både från deltagare, föräldrar och personal är guldkorn i min vardag.

"DET ÄR HÄLSOSAMT STRÖSSEL FÖR MIG, RAKT IGENOM!"

Ser du några utmaningar i din roll?

– Ja, att hinna se alla och möta var och en så att alla känner att de får ut något av våra träffar.

KONTAKT

Anna-Lena Thornberg                                                   
anna-lena.thornberg@sv.se 
070-626 70 95