Lättläst version saknas
Tillbaka

Med blandade känslor, en dag i Björnhammaren

Jenny Kraftling, projektledare för SV Örebro läns projekt Kulturföreningen Björnhammaren tar oss med på en dag i Björnhammaren. Det är den 26 juli 2017, solen går upp och det är dags för en ny dag, ytterligare en dag som väcker blandade känslor i möten med fantastiska människor.

Amir med familj står på trappan till det röda huset. Idag firar de 50 dagar återförenade med sin son Mahmoud som nu är 11 år. Mahmoud kom till Sverige för två år sedan med sina kusiner. Familjen har nu fått uppehållstillstånd och kommunplacering i Hallsbergs kommun, så långt en drömhistoria.

Familjen som fallit mellan systemet

Problemet är att den ekonomiska hjälpen inte har kommit igång eftersom att administrationen har extra kötid i och med att många har semester. Därför har familjen fallit mellan alla system. Kommunen har gett dem tak över huvudet, varsin madrass, kudde och filt. Resten förväntas de ordna själva, vilket är svårt utan pengar.

Pojke med sin madrass, täcke och kudde

– Jag mår dåligt och skäms när jag ser att mamman i familjen använder gamla färgburkar som hon hittat i soporna till matförvaring, säger Jenny.

En känsla av hopp och glädje
När Jenny är på väg till nästa nykomna familj passerar hon klubbhuset och glädjen bubblar i magen. Solen skiner och det är full aktivitet, fönstren målas och det blir så fint.

– Nästa vecka hoppas vi kunna flytta in på övervåningen och i bästa fall kan vi starta vår första babygrupp kommande vecka, berättar Jenny glatt.

Renovering av Björnvillan, föreningens klubbhus i Björnhammaren

En trillingvagns resa från norra Sverige till Björnhammaren, Hjortkvarn
Lite senare på dagen kommer Fatima förbi med trillingarna, sina två andra barn och bonusstorebror. Fatima är glad. Hon har varit mer eller mindre isolerad i sju månader då hon inte kunnat ta ut alla småttingar själv.

En privatperson från Västerås hörde talas om familjens situation och köpte en trillingvagn med syskonplatta till familjen via Blocket. Vagnen befann sig då i norra Sverige men med hjälp av många människors insatser har vagnen fraktats genom Sverige, hela vägen till Björnhammaren. För Fatima och hennes barn har vardagen tagit en positiv vändning, nu kan de delta i det sociala livet och vara en del av gemenskapen.

Fatima med sina trillingar, två andra syskon och familjens bonusbror

Efter ett år isär kunde en familj med sex barn återförenas i Björnhammaren
Väl framme i det sista huset för dagen möts Jenny av en nyfiken, glad och förväntansfull familj med en barnaskara om sex. Familjen är ny i Björnhammaren och de vet att Jenny kommer med välkomstpaket. Luften vibrerar av spänning och glädje, det känns nästan som julafton. Barnen jublar när de får en trehjuling, en balanscykel och en tvåhjuling med ballongdäck. Barnen bryr sig föga om handdukar, lakan och husgeråd, sådant som en mållös mamma tar emot med tårar i ögonen.

En ny familj i Björnhammaren tar emot välkomstpaket

Även den här familjen har en rörande historia att dela med sig av. Pappan tog barnen och lämnade Syrien i förväg, mamma skulle följa efter inom en vecka, hon skulle bara ordna med det sista. När resan börjande anade de inte att det skulle dröja ett helt år innan de kunde återförenas i Sverige. Familjen har nu varit tillsammans i Björnhammaren sedan en månad tillbaka, de väntar fortfarande på besked om asyl.

– Föreningen kommer att göra allt för att hjälpa dem och övriga familjer, men vi behöver all hjälp vi kan få i form av gåvor. Det råder brist på möbler, husgeråd, cyklar, barnkläder och skor i alla storlekar men mest akut är just nu en enkel och en dubbel barnvagn, avslutar Jenny.


Solen kommer fortsätta att stiga över livet i Björnhammaren och vi kommer att få uppleva fler dagar som genererar blandade känslor. Förhoppningsvis kommer det en dag när det är fler glada fjärilar i magen än orosmoln.


Projektet finansieras med TIA-medel från Länsstyrelsen i Örebro län

Länsstyrelsen i Örebro län, logotype