Tillbaka

Mumblingdagen: ideella krafttag!

I slutet av augusti arrangerades Mumblingsdagen på Bofors gamla stationsområde i Karlskoga. Mumblingsdagen är resultatet av ideella föreningar och aktörer som kavlar upp armarna för att lyfta området mellan vattenhjulen vid Boo till Björkborns herrgård.

Föreningsliv, kultur och sensommarsol

SV Örebro län har haft en samordnande roll för evenemanget och Jonas Ljungkvist, verksamhetsutvecklare, har fungerat som en länk mellan de olika föreningarna som är knutna till SVs verksamhet.

Jonas var även på plats under Mumblingsdagen och berättar att det var en bra uppslutning av föreningar och att det blev ett lyckat evenemang med många besökare – stora som små.

BILD: Sören Josefsson och Tomas Marklund från NKJK, Nora Karlskoga Järnvägsklubb, gör leksaker från förr. 

Mumbling: en hammare för järn!

Trots att evenemanget bär namnet "Mumbling", som syftar på den hammare användes vid järnbearbetning förr i tiden, och som återfinns på området, bjöd dagen på mycket mer än så. Guidade turer, konst och hantverk, plantmarknad, aktiviteter för barn och musik med trubaduren Jörgen Nilsson.

BILD: Jörgen Nilsson, trubadur.

Kraften i samverkan

– Här finns Rosendal med arbetarmuseet, Bofors stationsområde och området Tuggen och Hägnan. Och det huserar en hel del kulturverksamheter på området. I det gamla stationshuset finns konstnärer med ateljéer och i det lite nyare stationshuset finns NKJK och målarcirkeln "Ateljé perrongen".

Ett stenkast bort finns Bofors Luftvärnsförening som genomför guidningar på området kring Tuggen och Hägnan, samtidigt som Brukspojkarnas klubb genomför guidningar på Björkborns herrgård, berättar Jonas. 

BILD: Konstverk i Ateljé Perrongen som höll sina dörrar öppna för besökare. 

Trädgårdsföreningen var på plats med sin plantmarknad och de sken ikapp med solen. 

 

 

 

Industrihistoria och engagemang

Området är en del av länets industrihistoria och här finns kunskap, lärdom och ett än idag blomstrande engagemang som är värt att lyfta. Evenemanget är helt ideellt utan någon stor budget, det vilar istället helt och hållet på ideella insatser. 

– I samverkan finns det kraft och fantastiska saker kan hända, SV Örebro län ser fram emot nästa års Mumblingsdag, avslutar Jonas. 

BILD: Tuggenområdet med kulturlämningar som Bofors Luftvärnsförening och gamla brukspojkars klubb röjt fram.

Relaterade artiklar

 • Föreningshösten på SV Örebro län

  LÄNET: Välkomna till föreningshösten på SV Örebro län! Ta del av vår nya sida för föreningar, verktygslådan, inspiration och mycket...

  Läs mer
 • Föreningsutveckling

  Vi samarbetar med över 150 föreningar och erbjuder stöd genom utbildning, inspiration och gemensamma aktiviteter.

  Läs mer
 • Ett samarbete som ger näring!

  Ullersäters Bygdegårdsförening och SV Örebro län erbjuder en bred folkbildningsverksamhet som når många människor i alla åldrar!

  Läs mer
 • Guidad tur med QR-kod

  Tillsammans med Zinkgruvans Bygdeförening hittade vi en digital lösning för att möta en positiv utmaning.

  Läs mer
 • Studiecirkel fick nytt liv online

  Olaus Petri Hembygdsförening digitaliserade den omtyckta studiecirkeln "Hur det var att bo på norr under 50- och 60-talet".

  Läs mer
 • Vecka 36: föreningsvecka inom...

  En årligt återkommande föreningsvecka inom funktionsrätt. Veckan syftar till ökad kunskap, förståelse och nya möten.

  Läs mer