Tillbaka

Musik för att motverka ensamhet och social ohälsa

När man får göra något som känns riktigt bra ända in i benmärgen, då vill man göra det igen. Så när Anneli Nyman från Örebro kommun frågade om vi ville göra en repris av vår sommarturné 2020 med musik på kommunens Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder tvekade vi inte. 

När världen så som vi känner till den förändras radikalt och kastar omkull vår tillvaro ställs allt på sin spets och frågorna är många. Kan vi umgås, kan vi kramas, kan jag hälsa på mamma på vårdboendet? Till och från, under två års tid har svaret på samtliga frågor varit NEJ. 

Men att inte få socialisera eller träffa nära och kära har visat sig vara otroligt utmanande för vår psykiska hälsa. Människor har ansträngt sig till det yttersta för att hitta nya sätt att umgås i en vardag utan, eller med väldigt lite, fysisk kontakt. 

Fortsatt förtroende sommaren 2021

Som ovan nämnt spenderade vi förra sommaren med att besöka kommunens Vård- och omsorgsboenden och trygghetsbostäder för att uppträda för seniorerna på deras bakgårdar och i grönskande trädgårdar.

DET VAR OTROLIGT UPPSKATTAT bland seniorerna och när Anneli Nyman, Bitr. enhetschef Frivillig och hälsofrämjande enhet Örebro kommun, undrade om vi ville vara med även sommaren 2021 svarade vi JA utan att tveka. 

LOKALA ARTISTER stod för underhållningen och tillsammans har de genomfört över 30 sommarspelningar och nått en publik på över 700 personer under sommaren 2021.

  • Över 30 sommarspelningar 
  • Över 700 personer i publiken

"Ensamma medel" gjorde det möjligt

Anneli berättar att man sökte speciella medel för att genomföra sommarspelningarna på det här sättet till följd av pandemin. Att nå ut i så här pass stor omfattning blev möjligt tack vara "Ensamma medel", vilket vi alla är otroligt glada över. 

anneli.png– Det betydelsefulla är att alla fick underhållning under sommaren och det känns väldigt bra att arrangemangen gick att genomföra ute i trädgårdar på våra boenden i Örebro kommun. Det har varit proffsigt genomfört och jag är glad för det fina stödet från Stefan Strömgren på SV, så jag är jättenöjd, säger Anneli. 

I BILD: Anneli Nyman, Bitr. enhetschef Frivillig och hälsofrämjande enhet, Örebro kommun.

FOTO: Magnus Wahman.


"Vi fyllde en stor lucka med kärlek och värme"

Artisterna Jonny och Gary delar Annelis positiva känsla från sommaren. De är rörande överens om att de har mötts av engagerad och glad personal och seniorer som verkligen har lyst upp till tonerna från musiken. 

– Vi har spelat under stekheta dagar blandat med regn. Vädret utmanar oss i vanlig ordning men om bara glädjen finns med, och det har den gjort, så går det bra. Det var en riktig toppensommar, säger Jonny. 

Gary är snabb att instämma:

– Sommaren var fantastisk med fina möten och jag har känt mig så otroligt välkommen. Och vädret är av mindre betydelse när man brinner så som vi gör för det här. Vi gör det vi älskar och med en så fin publik så vill man bara fortsätta med det fina uppdrag och förtroende som vi har fått från SV och Anneli på kommunen. Det känns som att vi har fyllt en stor lucka med mycket kärlek och värme, säger Gary. 

Avslutade med julturné

När sommaren led mot sitt slut blev till slut vädret allt för bångstyrigt och några av de sista tillfällena fick ställas in. Men om det är något vi har lärt oss de senaste åren så är det – Vi ställer inte in, vi ställer om. Resultatet blev en julturné med en julkonsert på nio träffpunkter i Örebro kommun med Gary och Jonny i spetsen. 

  • 9 julkonserter
  • 313 personer i publik

Sommarmusiken Gary D Pearson Jonny Fagerman, foto Jonny.jpegI BILD: GARY D. PEARSON OCH JONNY FAGERMAN.

VI PÅ SV VILL RIKTA ETT STORT TACK till Anneli och Örebro kommun, och även till Gary och Jonny som har förgyllt tillvaron för många människor. Vi hoppas att vår musikaliska resa får fortsätta även under 2022 med fler härliga spelningar och upptåg.