Tillbaka

Pennysound Studio renoverad - med deltagarna och miljön i fokus

Studieförbundet Vuxenskolan Örebro läns musikstudio Pennysound Studio har varit i gång i mer än ett år. Nu står den nyrenoverade ”flytande” studion klar för att producera ännu mer musik.   

Sen studion öppnade i början av 2018 har verksamhetsutvecklare Jon Daly Skoog haft fullt upp, och för att möta efterfrågan har bland annat cirkelledarna Anthon Gimfalk och Joakim Jern tillkommit. Däremot kvarstod det faktum att lokalen inte var den mest optimala för en musikstudio. I januari började därför byggandet av en ”flytande” studio i samma lokal.

- Det blev tydligt att vi behövde tänka om och tänka nytt. Vi hade cirka 40 cirklar i gång som skulle få plats, men kunde inte jobba efter klockan åtta på kvällen eftersom det störde grannarna, berättar Jon Daly Skoog.

ETT RUM I RUMMET
SV Örebro län tillsammans med hyresvärden Abrahamssons beslutade att lokalen skulle få sig ett lyft, och hyresvärden gick själv in och finansierade hälften av kostnaden. Jon satte direkt i gång och skissade på hur renoveringen skulle se ut och skickade en kaffefläckad skiss till Björn Brunnberg, avdelningschef för SV Örebro län och till hyresvärden.

I en dryg månad höll sen Jon och flera deltagare på med renoveringen. Den nya studion är flytande, vilket innebär att man har byggt ett ”rum i rummet” för att minimera risken att störa grannar. Numera finns ingen mekanisk kontakt mellan golvet och väggarna och därför går inte vibrationerna igenom. Tack vare detta kan nu studion vara i gång även under kvällstid, vilket passar bra för många av de ungdomar som till vardags går i skolan under dagtid.     

STORT IDEELLT ENGAGEMANG
Många av cirkeldeltagarna i studion har engagerat sig i renoveringen. Jon ställde frågan om vilka som kunde hjälpa till, och stämde sen av med vem som ville göra vad. Därefter har alla bidragit med sin kunskap och de har lärt av varandra för att möjliggöra byggandet.   

- Det är viktigt att lita på deras förmåga att skapa, inte bara i musiken utan även här gällande byggandet. Vi har kikat runt mycket på internet kring hur vi ska bygga. Jag tror att det här är en självklar del av folkbildningens framtid, att söka information digitalt och lära sig tillsammans, fortsätter Jon.

Allt eftersom budgeten för material och verktyg sprang iväg fick Jon och gänget bli kreativa för att kunna bygga en studio med den höga standard som krävs. Lösningen kom med leveransen av byggmaterialet och potentialen sågs i de lastpallar materialet låg på.

- Vi tog på oss mask och glasögon och började slipa. Snart hade vi material till att bygga akustikpaneler, skohylla, hyllor och mickbås. Allt skapat av lastpallar som annars hade slängts. Vi fick otroligt mycket inspiration av att bara googla loss, berättar Jon och visar en av filmerna som inspirerat till studion.

MILJÖFOKUS
En viktig aspekt var givetvis att minimera svinnet och att göra alla delar av arbetet med miljön i åtanke. Att återanvända lastpallarna var en del i det. Totalt har det, trots att hela studion är renoverad, åkts endast en vända till tippen. Det var med material som inte gick att rädda för fortsatt bruk. Att dessutom bygga själv gör även att Jon och deltagarna kunde säkra upp kvaliteten på allt.

- Jag märker även bland alla som varit med och byggt att det finns en stolthet i att ha bidragit tillsammans. Det finns ett stort engagemang och hjärta hos alla, avslutar Jon.

KONTAKT
Jon Daly Skoog
Verksamhetsutvecklare
jon.skoog@sv.se
072-220 72 40